Reviews

6 cărți – iunie, luna autorilor români

July 21, 2020
Reading Time: 7 minutes

Luna iunie a fost speciala. Sa va zic de ce. De-a lungul anilor nu am citit prea multe cărți scrise de autori români (exceptand operele obligatorii pentru gimnaziu/liceu). Lista mea arata cam asa:

2020 – 6 cărți

Renert Dusout – Minus infinit
Emil Dobrovolschi, Octavian Pantis – Dark cockpit
Octavian Soviany – Am fost un copil reusit?
Andrei Ruse – Despre tristetea femeilor frumoase
Cornel Ilie – Deja-Vu
Alec Balasescu – Intr-o zi orasul. Adopta un canadian

2019 – 6 cărți

Ion Aion – Spovedania unui preot ateu
Ana Maria Sandu – Mama imi spune ca am o viata frumoasa
Petronela Rotar – Ajuta-ma sa nu dispar
Marian Godina – Pablo the alpaca
Tatiana Tibuleac – Vara cand mama avea ochii verzi
Vasi Radulescu – Sa-ti pui o dorinta

2018 – 2 cărți

Ciprian Albu – Dans!
Tibi Useriu – 27 de pasi

2017 – 3 cărți

Bogdan Stoica – Tipul din filme nu exista
Vitali Cipileaga – De vorba cu emma
Ciprian Albu – Inspira adanc! Expira!

2016 – 4 cărți

Nicolae Dabija – Tema pentru acasa
Marian Godina – Flash-uri din sens opus
Diana Sorescu – Diana cu vanilie
Radu Tudoran – Fiul risipitor

2015 – 2 cărți

Mircea Eliade – Huliganii
Mihail Drumes – Scrisoare de dragoste

Luna iunie, luna autorilor români

Vazand cifrele de mai sus, m-am hotarat ca luna iunie sa o dedic autorilor români. Mi-am facut o lista de 7 cărți pe care sa le citesc in iunie, au aparut 2 cărți noi care nu erau pe lista, am scos alte 3 si la final am reusit sa citesc 6. Să vă povestesc despre ele!

01 – Andrei Crăciun – Și fericirea era obligatorie

In aceasta carte Andrei Craciun ne povesteste despre perioada comunismului, despre momentul in care sotii Ceausescu au murit, despre calatoriile lui, oamenii intalniti, autori, iubiri, dezamagirile din dragoste, prieteni si locuri. Este o carte despre copilarie, tinerete, moarte si viata. 
Personajul principal este un calator cu papucii verzi, un ziarist ce colinda lumea in lung si in lat in cautarea adevarului. Mi-a placut ca am gasit referinte multe la diversi autori, carti si melodii, mi-a placut si ca a abordat mitul unei vechi melodii maghiare ce are puterea sa ii aduca in pragul suicidului pe cei care o asculta. Ce nu mi-a placut a fost faptul ca aceasta carte este scrisa fara punct, doar cu virgule, ceea ce mi-a ingreunat lectura. 
Nota: 3/5*

Cartea este de la editura Polirom si o puteti comanda de aici.

02 – Alex Tocilescu – Imperiul pisicilor

Aceasta carte a lui Tocilescu este o colectie de povestiri scurtute, fiecare avand de la 2 la 10-11 pagini. Povestirile nu au legatura unele cu altele, sunt construite independent.

Unele au haz, altele nu prea, unele sunt previzibile, copilaresti, altele au o satira de calitate. Unele povestiri am simtit ca sunt scrise de un copilandru ajuns la pubertate care face doar glume porcoase, bucurandu-se de sonoritatea frazelor ce contin organe genitale. Alte povestiri aveau potential, aveau o intriga buna, dar cumva autorul a dat impresia ca nu stie cum sa continue povestirea si a lasat-o in aer. 
Mi-au placut povestirile in care reinterpreta personajele biblice, dandu-le un alt sens (Adam si Eva, Cat funeral). Cel mai mult cred ca mi-a placut Adam si Eva, cele doua personaje biblice care se aflau in diferite parti ale globului, dar o atractie le legau, scopul lor fiind cel de a se regasi. Si Cat funeral a fost amuzant deoarece a fost prezentat Iadul ca fiind un loc plictisitor, in renovare, populat de oameni prosti, fara cazane, fara flacarile care ard fara oprire, fara chinuri sau tortura.
Nota: 3/5*

Cartea este de la editura Polirom si o puteti comanda de aici.

03 – Ana Maria Sandu – Pereți subțiri

Cartea “Pereți subțiri” scrisă de Ana Maria Sandu am terminat-o cam în două zile. Este o carte usurică, care se citește ușor. 

În carte se prezintă viețile locuitorilor unui bloc din București. Din cauza pereților subțiri, fiecare locuitor este părtaș la viețile celorlalți. Certurile, iubirile, logodnele și parastasele, amantele și viețile de familie, toate sunt cunoscute de toți proprietarii apartamentelor. 

Mi-a plăcut mult cum povestea începe cu primii proprietari, dar atunci când unii din ei mor din diverse cauze, povestea continuă cu viețile noilor chiriași. M-am simțit ca și cum am citit o poveste despre o familie mare mare, formată din locuitorii întregului bloc. Tonul poveștii a fost tare blând, pe alocuri am simțit o melancolie și un dor fantastic de anumite lucruri și locuri. Dar acest ton blând se modifica uneori și devenea tăios, sfâșietor. Am empatizat cu fiecare personaj și atât de tare m-a afectat când unele cupluri se despărțeau sau unele persoane mureau.. 

Nu este prima carte scrisă de Ana Maria Sandu pe care o citesc și sigur nici ultima. 

Nota: 4/5*

Cartea este de la editura Polirom si o puteti comanda de aici.

04 – Rodica Ojog-Brașoveanu – Cianură pentru un surâs

Cartile lui Rodica Ojog-Brasoveanu le aveam de mult pe lista, multa lume mi le recomandase, auzisem numai lucruri bune despre ele, dar le amanam. Le amanam deoarece imi era teama ca ma vor dezamagi, aveam asteptari mari de la ele si nu stiam daca vor atinge acele asteptari. Dupa ce treci prin copilarie de mana cu romanele scrise de Agatha Christie, e mai greu sa te impresioneze un roman politist. Apoi mi-a scris @diaphaned si dupa multe argumente bine sustinute a reusit sa ma convinga sa incep cu Cianura pentru un suras. Dupa ce am vorbit cu ea pe instagram, am dat fuga la librarie (eram prin Baia Mare) si am cumparat primul volum din seria Melania Lupu. Ah ce ma bucur ca m-a convins sa o citesc pe Ojog-Brasoveanu! M-am indragostit atat de tare de stilul ei de scris, mai ales ca eu ador romanele politiste. Fiecare pagina mi-a adus aminte de Agatha Christie. Are suspans, mister, evenimentele sunt prezentate atat de inteligent, nu ai cum sa nu iubesti aceasta carte. Melania Lupu este un personaj atat de bine construit, un personaj complex si surprinzator! Acum evident, astept sa iau salariul sa pot comanda intreaga serie ?

Nota: 5/5*

Cartea este de la editura Nemira si o puteti comanda de aici.

05 – Mihail Drumeș – Invitația la vals

Pe Drumeș l-am descoperit în gimnaziu și am iubit cărțile lui de la prima pagina. Nici “Invitația la vals” nu este mai prejos.

Este o poveste de dragoste între Tudor și Micaela începută în timpul unui vals (de aici și numele cărții). Tudor este genul de băiat plin de orgoliu, obișnuit să cucerească nenumarate femei, toate ajungându-i in brațe fără pic de efort din partea lui. După ce cucerește o fată, o părăsește, jocul s-a terminat pentru el. Calcă pe inimile fetelor fără nici un regret. 
Micaela este o fată frumoasă, timidă, dar macinată și ea de un orgoliu care o oprește să îi cedeze atât de ușor lui Tudor. 
Așa începe jocul seducției, în care Tudor își face o analiză foarte atentă a comportamentului, a sentimentelor. Îi trimite zeci, sute de scrisori fetei, scrisori pe care ea i le returnează. Îi dă multe întâlniri, la care ea nu se prezintă. Îi învață sunetul pașilor pe casa scării, îi învață rutina, toata lumea lui se învârte în jurul Micaelei. 
Este o carte frumoasă, despre iubire, orgoliu, despre cum arata o relatie toxica, ambiție dar și puterea de a fi vulnerabil. O carte scrisă de un autor atât de valoros pentru țara noastră! 

Nota: 5/5*

Cartea o puteti comanda de aici.

06 – Buburuza – Liliana Corobca

Aceasta carte mi-a placut enorm, m-a facut sa ma simt norocoasa pentru ceea ce am, ceea ce sunt. In carte este prezentata confesiunea unei femei cu probleme locomotorii, o femeie ce a fost imobilizata in scaunul cu rotile inca de mica. Chiar daca este o persoana cu un astfel de handicap, a terminat 2 facultati, lucreaza mult, vorbeste la radio, se ocupa de traduceri si face meditatii cu elevii. Iubeste, se indragosteste, traieste mai mult decat o facem probabil multi dintre noi.

Aceasta carte te face sa realizezi cat de grele pot fi unele lucruri pentru persoanele ce depind de un scaun cu rotile. Si aici ma refer la lucrurile pe care noi cei sanatosi le facem din reflex: deschidem o usa, mergem la toaleta, ne luam un pahar cu apa. Astfel de activitati pentru o persoana cu dizabilitati necesita foarte multa pregatire, un plan bine pus la punct si foarte mult timp..

Dar mi-a placut la nebunie atitudinea Vasilicai (personajul principal). Este o persoana optimista, dornica sa ii ajute mereu pe cei din jur, vesela, cocheta (adora sa se machieze, sa poarte haine frumoase), inteligenta, iubeste mult, atat viata cat si toti oamenii (mai ales barbatii, hehe, stie cum sa flirteze fata). Oare de unde isi gasesc puterea unii oameni? Din care izvor se alimenteaza sufletul lor?

Nota: 5/5*

Cartea este de la editura Polirom si o puteti comanda de aici.

What next?

Acestea au fost cele 6 carti pe care le-am citit in luna iunie. De acum inainte o sa incerc sa strecor cate o carte scrisa de un autor roman in fiecare luna, pentru ca avem autori buni, extrem de buni si este pacat sa nu ajung la ei.

Care este ultima ta carte citita scrisa de un autor roman?

See you next time!
-Dreamy

Facebook: https://www.facebook.com/DreamSeekLove/
Instagram: http://instagram.com/dreamseeklove/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCnO1hmiEnstkPmGhecaOKHg
Blog: http://dreamseeklove.com

You Might Also Like