Reviews

Buonissimo – un local născut din pasiune

June 6, 2018
Reading Time: 6 minutes

La finalul lunii mai am făcut o escapadă de vreo 8 zile pe plaiurile ardelenești. Am avut ocazia să descopăr frumusețile Maramureșului (despre care v-am povestit aici), să îmi încarc bateriile, să profit de tot aerul de munte și să petrec timp de calitate cu familia.

Haideți să vă spun câte ceva despre mine: când călătoresc (și nu numai) îmi place să testez restaurante, feluri noi de mâncare dar mai ales dulciuri. Mă opresc la fiecare cofetarie și îmi iau câte ceva dulce, pur și simplu nu mă pot abține. Să spunem că am în spate ani de experiență în gustatul prăjiturilor :D.

Când am ajuns la Baia Mare, am dat un search scurt pe internet să vad unde aș putea să mănânc ceva dulce și bun și mi-a atras atenția un local, Buonissimo (v-am mai spus o dată de el aici). Aici intervine intuiția feminină. Am simțit că este ceva special în legătură cu acest local, că nu este un simplu restaurant cu prăjituri bune. Așa că am programat o întâlnire cu cei de la Buonissimo să îmi spună povestea lor.

Ca în 99% din cazuri, intuiția mea a fost bună. Ce a urmat e poveste. Au fost 3 dintre cele mai bune ore pe care le-am putut petrece în Baia Mare.

Am cunoscut-o pe doamna Maria, o minune de om și pe Andreea, o tânără pricepută în lumea internetului.

Ne-am început dimineața cu o cafea aromată, cel mai bun mod de a da startul la povești. Știam eu că elementul magic din orice întâlnire care relaxează oamenii și le ridică starea de spirit este o cafea bună!

buonissimo baia mare

Să vă spun cum a început Buonissimo. Totul a pornit de la înghețată. Un cuplu, soț și soție, pasionați de cofetărie s-au hotărât să pună bazele unui restaurant, din dorința de a oferi lumii tot ce e mai bun. Asta s-a întamplat în 2009. Mulți știu data în care s-a deschis un local, dar nimeni nu știe că munca pentru a crea cele mai bune produse a început cu muulți ani înainte.

Chiar dacă Buonissimo s-a deschis în 2009, pasiunea acestui cuplu pentru înghețată a început în 1994. 1994! Atunci a început studiul intens pentru a obține gustul perfect, calitatea supremă, cremozitatea ideală, care și pe un expert l-ar da pe spate. Dar nu s-au oprit doar la înghețată. Doamna Maria are mâini fermecate și un anume fler, care o ajută să facă cele mai bune prăjituri.

Nimeni nu știe de sutele de ore pe care Maria cu soțul ei le-au petrecut în bucatăria proprie pentru a realiza cele mai sănătoase rețete, de anii de cercetare și de învățare și să nu uităm că din păcate în România nu aveai acces la cursuri de gelaterie, nu aveai de unde învăța. De aceea soțul Mariei a fost nevoit să meargă în Italia (Bologna) unde înghețata e la ea acasă. De unde poți învăța mai bine cum să faci înghețată decât de acolo de unde ea s-a născut?

Începuturile au fost grele, mai ales în situația în care cei doi pasionați de cofetărie și gelaterie voiau să ofere lumii ceva diferit de celelalte restaurante, dar cu multă multă muncă, pasiune și cu o ambiție de fier au reușit.

În prezent au o echipă de 40+ oameni, angajați care au crezut în visele lor și le sunt alături de ani de zile. Un lucru este remarcabil la doamna Maria: nu a uitat să fie om. Nu a uitat să prețuiască oamenii, deși are succes mare cu Buonissimo. Investește în ei, îi trimite la traininguri să devină cât mai buni, îi ajută și lucrează cot la cot cu ei când comenzile sunt prea mari. Le este prietenă. Și acest lucru se reflectă în atmosfera din restaurant. Am avut plăcerea să cunosc echipele care lucrau în acea zi și toți oamenii erau relaxați, zâmbitori. Dacă unui om îi place unde lucrează, nu va pleca niciodată. Acesta e secretul cu care Maria și-a păstrat angajații încă de la începutul deschiderii restaurantului.

Laboratorul în care se făcea magia culinară mirosea fantastic: arome de fructe de pădure pluteau într-o încăpere, aburi de la pizza în alta. Tot inoxul sclipea. Voia bună era palpabilă.

Acum să vă spun despre produse. Nu m-am așteptat să găsesc o istorie atât de mare și de fascinantă în spatele unor produse. Fiecare rețetă pe care o găsești în meniu are o poveste, este muncită luni și chiar ani până a ajuns în forma ei cea mai bună. Și totul este 100% natural și calitativ. La Buonissimo nu vei mânca niciodată o porție de paste bologneze cu pastele cumpărate din supermarket. Nu. Pastele sunt făcute de ei, în local și gustul lor este clar, mult superior. Eu am o pasiune pentru paste. Le încerc din orice local. Am mâncat paste din cele mai renumite restaurante din România, dar vă spun cu sinceritate că aici m-au dat pe spate. Soțul meu a încercat pizza de la Buonissimo. Până acum la pizza folosea numai ketchup, niciodată nu i-a plăcut sosul de roșii care ni se oferea. Doamna Maria ne-a spus clar că ea nu folosește ketchup, ea oferă doar sos de roșii natural făcut de ei. Ce să vă spun, soțul meu a mâncat aproape tot sosul :)). Mi-a zis că ar da ketchup-ul pe acel sos.

Prăjiturile, aluaturile, sosurile, toate sunt făcute de la 0 zilnic în laboratorul din restaurant. Multe din ingrediente sunt importate din Italia pentru calitatea lor. Studiind atât de mulți ani, doamna Maria este un adevărat expert culinar.

Acum 3 luni au deschis un nou nivel în Buonissimo dedicat cafelei. Când a început doamna Maria să îmi povestească secretele cafelei perfecte, cum se macină, de unde este adusă (Guatemala, Etiopia, Peru), modul special în care este preparată, toți acei factori care împreună creează cafeaua perfectă, am simțit că sunt în fața unui om care a studiat o viață întreagă numai cafeaua. Era atât de bine informată și vorbea cu atâta pasiune încât nu aveai cum să nu observi că își dorește să ofere lumii tot ce e mai bun. Nu îi place să facă un lucru doar ca să fie făcut. Îl înalță până la perfecțiune și abia după îl oferă celorlalți.

Cât despre înghețata lor…e de legendă. În afara faptului că folosesc cea mai înaltă tehnologie de creare și menținere a calității înghețatei, produsele cele mai bune și mai calitative, au un ingredient secret: dragostea! Pun multă dragoste în orice creează și gustul se simte :).

Un alt lucru care mi-a plăcut enorm (mai ales pentru că am ochi de designer) a fost modul în care este amenajat restaurantul. Au colaborat cu niște baieți tare talentați de la Kubo pentru designul interiorului și a ieșit o treabă al naibii de bună. Este creativ și comfortabil, decorațiile sunt alese cu gust și fiecare lucrușor are mica lui istorie. Cum ar fi tablourile de la etaj care au fost făcute de un tip care a plecat cu o profesoară în China – și-a urmat dragostea până în pânzele albe :D.

Deci, să recapitulam. Dacă ajungi în Baia Mare, mergi la Buonissimo. Începe-ți ziua acolo cu o cafea aromată să fii sigur că pășești cu dreptul. Apoi încearcă-le pastele – sunt demențiale. Nu uita să îți lași suficient loc în stomac pentru macarons și Ciocolatino. It’s a must! Te asigur că nu ai mâncat ceva mai bun. Și apoi alegeți două cupe de înghețată – mie mi-a plăcut enorm cea de fistic și iaurt grecesc. Nu se poate să ratezi această înghețată. După prima gura o să simți că ești în Italia, pe străzile Bolognei.

Doamna Maria mi-a zis la plecare că noi “ăștia a lui Creangă”, din împrejurimile Iașului, avem scrisul în sânge. Sper că am reușit să redau în cuvinte magia ce se petrece dincolo de ușile restaurantul Buonissimo.

Pagina de facebook al restaurantului o puteți găsi aici și de instagram aici.

For more cool stuff follow me on facebook and instagram

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply GuQinPu June 29, 2019 at 6:13 pm

    After research a couple of of the blog posts on your web site now, and I really like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and might be checking again soon. Pls check out my site as properly and let me know what you think.

  • Leave a Reply