Baia Mare Trips

La pas prin Baia Mare

June 2, 2018
Reading Time: 5 minutes

Prima oară când am vizitat orașul Baia Mare a fost acum 4 ani, în 2014. Și de atunci am rămas îndrăgostită de acest orășel. Pe parcursul anilor vizitele au devenit tot mai dese (am rude prin alianță în acest oraș). Am descoperit stilul de viață al ardelenilor, sufletul lor mare și obiceiurile pe care cu le-au păstrat cu strictețe din strămoși.

Orașul are tot ce îi trebuie: spații verzi, parcuri amenajate, cafenele, restaurante și oameni frumoși. În zilele călduroase îmi place să merg cu familia la plimbare prin parcul Regina Maria. Seamănă cu parcul Copou din Iașul meu: aleile șerpuiesc alene prin parc, copacii înalți îți oferă o umbră răcoroasă iar aerul curat îți inundă plămânii. Să nu uităm de bazinul cu peștișori Koi și nuferi rozalii și albi, o minunată oază de liniște.

Un alt parc în care îmi place să îmi petrec timpul este parcul Central. Zeci de flori îți încântă ochii prin culorile lor și dacă mergi puțin prin parc, vei ajunge la o clădire albă care adăpostește expoziția de cactuși. Grădinițe frumos amenajate, pe tematici, sunt cămin pentru plantele țepoase: un adevărat spectacol verde!

Dacă ți s-a făcut foame, îți recomand restaurantul Buonissimo. Poți să mergi cu toată încrederea să iei masa în acest local, preparatele sunt de nota 10, făcute numai cu ingrediente de calitate. Eu sunt o persoană foarte sensibilă cu stomacul dar la Buonissimo am gustat din toate produsele cu încredere. Deserturile sunt de poveste – mi-ar trebui un articol întreg numai pentru ele. Și să nu uităm de înghețată, aici am mâncat cea mai cremoasă înghețată care se aseamănă foarte mult cu cea din Italia. De curând s-a deschis o nouă anexă, dedicată pasionaților de cafea – aici îți poți începe diminețile cu cea mai aromată licoare neagră.

O altă cafenea pe care ți-o recomand este Pressco. Aici vei întâlni oameni profesioniști pentru care obtinerea cafelei perfecte este un țel pe care îl îndeplinesc cu succes. În acest local vei putea gusta arome unice de cafea care te fac să uiți că ești într-o cafenea. Te transpun pe câmpurile verzi din Etiopia, sub soarele arzător, savurând lichidul negru, fierbinte, alături de localnicii prietenoși.

Aceasta poza este preluata de pe pagina de facebook al cafenelei

Dacă vrei un sandwich proaspăt și gustos cu sosuri delicioase sau poate o citronadă rece, îți recomand Bizo, unul dintre cele mai cunoscute localuri din Baia Mare. Cu vechime pe piață, oferă atât sandwichuri cât și produse de patiserie, salate și prăjituri.

Aceasta poza este preluata de pe pagina de facebook al localului

Un alt local care mi-a plăcut mult a fost La Creperie. Aici am mâncat cele mai bune clătite din Baia Mare – gustoase și aromate, dulci de te lingi pe degete.

Aceasta poza a fost preluata de pe pagina de facebook al localului

Acum să lăsăm bunătățile deoparte și să vedem cum ne putem îmbunătăți cultura generală, cum să descoperim lucruri din istoria poporului român. Pentru a arunca o privire în trecutul nostru, muzeul satului ne vine în ajutor. Un spațiu în care poți petrece cu ușurință câteva ceasuri bune, printre căsuțele de odinioară, imaginându-ți cum au trăit bunicii sau străbunicii noștri, cum s-au descurcat în gospodării sau cum își desfășurau activitățile zilnice.

Un alt muzeu ce trebuie pus pe listă este muzeul de etnografie și artă populară. Vă zic sincer, soțul meu nu este foarte pasionat de istorie, dar acest muzeu a reușit să îl mențină atent de la început până la sfârșit.

Dacă ești pasionat de mineralogie, în Baia Mare vei găsi și un muzeu de mineralogie. Două niveluri îți prezintă pietre formate din minerale cu forme și culori interesante. La etaj nu uita să treci pe la sectorul de pietre fluorescente: un spectacol roz și mov al pietrelor ce strălucesc în întuneric.

Dacă ajungeți în această regiune, nu ezitați să discutați cu localnicii, să îi cunoașteți, să le descoperiți obiceiurile. Sunt oameni foarte marinimoși și prietenoși. Încercați-le bucătăria tradițională, lăsați deoparte pizza și testați preparatele lor ce îi deosebesc de restul țării. Și știi pentru ce mai sunt ei vestiți? Pentru pălincă. Aici vei găsi cea mai bună pălinca din toată România. Încearc-o și îmi vei da dreptate ;).

Concluzia: avem o minunăție de țară, nu ezita să te aventurezi pe drumurile ei!

Vezi si articolul Călătorind prin Maramureș – 4 locuri de neratat.

For more cool stuff follow me on facebook and instagram

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Călătorind prin Maramureș - 4 locuri de neratat - Dream.Seek.Love. August 4, 2020 at 12:58 pm

    […] în Maramureș a fost acum 5 ani (in 2013), când mi-am vizitat rudele prin alianță. Ele sunt din Baia Mare, un orașel micuț și fermecător. Dragostea pentru această zonă a înflorit rapid în sufletul […]

  • Leave a Reply