Reviews

Prisaca Raiul – o poveste dulce ca mierea

August 23, 2019
prisaca raiul
Reading Time: 8 minutes

Povestea începe cu vizita mea la Răzvan și Iuliana, tinerii frumoși, care ajutați de părinți, îngrijesc Prisaca Raiul.

Sunt foarte încântată să scriu această poveste pentru că acești oameni sunt cu adevarat deosebiți. Într-o singură vizită am primit o doză imensă de ospitalitate, prietenie, lecții despre viață, despre cum să fii mai bun și să îți urmezi visul, pentru că viața este prea scurtă pentru a face ceva ce nu te împlinește.

O persoană dragă mie, mi-a spus mai de mult că sunt de-a lui Creangă. Sper să reușesc să redau în cuvinte o experiență așa frumoasă cum a fost cea de la Prisaca Raiul.

Locație

Prisaca Raiul este așa cum îi spune și numele, un adevărat colț de rai. Stupina se află în satul Dănești din Vaslui. Ca și localizare, este departe de drumurile cu trafic, departe chiar și de civilizație. Acest lucru este un bonus pentru că albinuțele au parte de un mediu nepoluat.

De jur împrejur, sunt o mulțime de păduri neatinse de mâna omului, dar și lanuri întregi de floarea-soarelui și alte roade pe care fermierii din zonă le îngrijesc. Vă puteți imagina ce gust fantastic are mierea, când albinuțele au bâzâit vara-ntreagă prin păduri sălbatice de tei sau salcâm? Well, dacă nu puteți, trebuie musai să gustați!

prisaca raiul

Cum a început totul

Povestea a început acum câțiva ani când Răzvan a luat decizia de “a-și întemeia” o familie de albine. Eu zic că soarta i-a deschis acest drum și vă zic de ce.

După 10 ani de locuit în UK, o întâmplare l-a adus față în față cu moartea. Pe când mergea cu motocicleta, a avut un accident cu un tir. Inerția și viteza l-a purtat pe lângă roțile tirului, foarte aproape de ele și în timp ce aluneca și număra anvelopele ce i se perindau prin fața ochilor, Răzvan a simțit un singur lucru: tristețe.

Atunci și-a dat seama că stilul de viața pe care îl avea nu îl făcea fericit. Cu un mare noroc, a scăpat nevătămat din acea întâmplare și a realizat că trebuie să facă ceva să își schimbe viața, să o trăiască cu plăcere zi după zi, pentru ca viața nu este ceva ce ni se cuvinte, este un dar și trebuie sa îl tratăm ca atare.

So, a revenit în România, care chiar dacă este o țară cu multe lipsuri, este țara lui natală. Sângele de românaș nu se schimbă niciodată! Așa îmi este de fericită inima când aud că încă un român de-al meu s-a întors în țărișoara noastră!

Nevrând să mai muncească pentru altcineva și cu dorința în suflet de a face ceva pe cont propriu, a început să se gândească ce afacere ar putea să își deschidă. În una din zile, o cunoștință l-a întrebat “Dacă ai putea să faci orice, să fii orice, ce ai vrea să fii?”. Și el râzând, a răspuns instantaneu: “Aș fi apicultor, aș avea grijă de albine”. Acesta a fost momentul cheie când a realizat că poate cu adevărat să facă acest lucru, că nu are nici un motiv să nu facă ce își dorește.

A avut și un bonus – copilăria. Încă din acea perioadă a fost înconjurat de albine. Toți vecinii lui aveau stupi, iar la insistențele lui și-a luat și tatăl său câteva familii. De mic copil s-a apucat să citească tot ce putea despre albinuțe, despre cum își formează acestea familiile, care sunt regulile dintr-un stup. Statea ore în șir și le urmărea activitatea, cum se întorc încărcate cu polen pe piciorușe, pur și simplu era fascinat de ele. Când un vecin lucra la stupi, Răzvan se oferea de fiecare dată să dea o mână de ajutor. Era o ocazie să învețe și mai multe lucruri.

Așa a prins îndemanare și dragoste de aceste vietăți încă de la începutul vieții. Vedeți cum lucrează destinul ca fiecare om să aibă în fața sa drumul pe care îl îndrăgește?

Sunt sigură că toți avem această șansă, cel puțin o dată în viață, trebuie doar să avem curaj, pasiune și ambiție, să punem piciorul pe acel drum și să facem primul pas. Acel prim pas poate fi cel mai greu din viața noastră. Dar odată făcut, ceilalți pași vor veni natural. Răzvan a avut acel curaj.

Familia de albinuțe

În primăvara anului 2012 Răzvan și-a pus planul în aplicare. Tatăl său avea 4 stupi, a mai cumpărat el încă 20 de la unul dintre cei mai buni practicieni din zonă și munca a început. Ajutat și de părinții săi, zi de zi, săptămână după săptămână, Răzvan s-a ocupat de albinuțele sale. Și credeți-mă, nu este muncă deloc ușoară. Dar aici este diferența, când iubești ceea ce faci, nu simți că muncești. Și el a confirmat acest lucru. Chiar dacă muncea 10 ore, la final de zi nu se simțea epuizat, se simțea fericit că a reușit să bifeze câteva activități de pe lista sa.

Fiind un om cu simțul corectitudinii în sânge, Răzvan alege calea grea, dar cea mai bună pentru albinele sale, ca ele să producă miere de calitate superioară. Nu le hrănește cu apă și zahăr, nu le efectuează tratamente ce dăunează produsului final. Cu alte cuvinte, nu alege scurtături pentru a obține producție mare, profit mare, dar calitate slabă.

Deci puteți fi siguri că de la Prisaca Raiul veți primi cu adevărat miere 100% BIO (are și certificat, of course). Tratamentele efectuate albinelor sunt conforme cu normele BIO (acid oxalic prin sublimare, în afara perioadelor de cules) și nu prezintă o remanență în miere sau ceară.

prisaca raiul certificat

În prezent, Răzvan are 150 de familii de albinuțe și o frumoasă regină evident – soția sa, Iuliana. Cei doi tineri, dedicați trup și suflet, au grijă de ferma apicolă. Așa cum am spus și mai sus, munca nu este ușoară.

Aceasta este prima oară când am intrat în contact cu acest domeniu și am rămas surprinsă cât de complicate pot fi lucrurile. O să vă spun pe scurt, să vă faceți o idee.

După ce albinuțele aleargă toată ziua din floare în floare, Răzvan scoate ramele de la stupi și le duce în laboratorul său. Acolo Iuliana le descăpăcește – elimină dopurile de ceară cu care sunt sigilate celulele de miere. Apoi ramele sunt puse într-o centrifugă apicolă care recuperează mierea din fiecare celulă cu ajutorul fortei generate. Acesta este procesul explicat super pe scurt. Dar câtă muncă este în spate nu vă puteți închipui.

Tipuri de miere

În acest an, albinuțele lui Răzvan au produs:

?miere de salcâm

?miere de tei

?miere de floarea soarelui

Pe lângă aceste trei tipuri de miere, Prisaca Raiul pune la dispoziția clienților miere de salcâm cu levanțică (levanțică îngrijită cu mare drag de Iuliana❤️), miere polifloră (stocul s-a epuizat rapid din păcate), căpăceală polifloră, faguri de salcâm și apilarnil.

Eu am gustat din toate trei tipurile de miere și sunt absolut delicioase!? Tot de la Prisaca Raiul am gustat pentru prima oara mierea de floarea soarelui. Parfumul ei îți încântă toate papilele gustative ❤️.

prisaca raiul

Importanța albinelor la nivel de glob

De multe ori ne gândim la albine ca fiind doar niște mici insecte care zboară toată ziua din floare în floare și de pe urma cărora noi beneficiem de miere. Dar această gândire este superficială.

Să vă faceți o idee, dacă toate albinele ar muri, nu ar mai avea cine sa polenizeze culturile agricole. Deci agricultura ar muri și ea, pentru că nu am mai avea fructe. Cine are nevoie de agricultură pentru a supraviețui? Ați ghicit, noi oamenii. Nu vă gândiți că dispar doar vegetarienii, dispar și cei care consumă carne, pentru că fără hrană, nu ar trăi nici animalele.

Toate evenimentele sunt ca niște piese de domino – cade una, cad toate rând pe rând.

Dar nu trebuie să ajungem în acest stadiu. Este suficient să fim mai responsabili, să poluam cât mai puțin posibil mediul înconjurator și pentru a ajuta direct albinuțele din lume putem planta multe multe flori în grădina proprie, pomi fructiferi, să nu îi stropim cu substanțe chimice și evident, să nu omorâm albinuțele când le întâlnim în programul lor de muncă. Pentru că ele muncesc toată viața lor pentru noi, pentru a ne asigura nouă existența și a ne încânta cu mierea lor delicioasă.

Beneficiile consumului de miere

Știm deja că mierea este mai valoroasă și decât aurul, dar știți de ce? Pentru că ea are atât de multe beneficii încât un simplu obicei de a lua câte o linguriță de miere pe zi ne poate schimba vizibil sănătatea. Să vedem câteva dintre beneficiile consumului de miere:

  • Ajută la eliminarea episoadelor de insomnie. Din păcate și eu mă confrunt uneori cu această problemă dar un pahar de lapte călduț, cu puțină scorțișoară și miere mă ajută să mă relaxez și să adorm mai ușor. Explicația științifică ar fi că mierea ajută organismul să elibereze serotonină care alături de dopamină, îi dă corpului starea de bine. Odată eliberată în organism, aceasta se transformă în melatonină. Melatonina este cea care se ocupa de îmbunătățirea calității somnului pe timpul nopții. Makes sense, right?
  • Calmează tusa. Când am fost răcită, mierea m-a ajutat mereu să îmi calmez gâtul iritat și să pot dormi ușor. Chiar și doi cercetători, M.N. Shadkam și H.Mozaffari-Khosravi, au făcut un studiu în urma căruia au descoperit că mierea a funcționat mai bine în tratarea tusei decât două medicamente pe care oamenii obișnuiau să le cumpere pentru tratarea acesteia.
  • Te energizează. O linguriță de miere conține fructoza și glucoza care odată ajunse în sânge îți oferă energie pentru întreaga zi.
  • Tratează arsurile. Nu am încercat niciodată, dar știu că inclusiv în Egiptul antic oamenii foloseau mierea pentru a trata diverse răni sau arsuri și în prezent sunt multe studii care demonstrează eficacitatea ei inclusiv în perioada de recuperare după unele operații.
  • Are grijă de inima ta. Mierea te ajută să ai o inimă sănătoasă pentru că datorită antioxidanților pe care îi conține, dilată vasele de sânge și sângele va circula mai ușor prin acestea, previne apariția cheagurilor de sânge deci va scade șansa de a face un atac de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Acestea sunt doar 5 dintre beneficiile pe care le-am considerat eu mai importante, dar mierea îți reglează întregul organism. Chiar Răzvan mi-a spus că de când consumă regulat miere nu a mai răcit, imunitatea lui este de fier.

miere prisaca raiul iasi

Planuri de viitor

Am discutat cu familia Coman si despre urmatorii pași pe care doresc sa îi facă în povestea lor cu albinuțele. În viitor, Răzvan intenționează să acceseze un proiect european pentru a moderniza utilajele folosite în extracția mierii: o centrifugă performantă și o instalație automată pentru descăpăcirea ramelor.

Un alt plan de-al lui este sa expună produsele în diverse magazine. Pentru și mai multă vizibilitate, dorește să își creeze și o pagina web, unde clienții să poată citi mai multe detalii despre produse, procese etc.

Faptul că vorbește și limba engleză este un bonus, îl ajută să găsească multe informații online. În timpul liber participă la diverse conferințe apicole, pentru că doar învățand continuu poate să ofere oamenilor produse de cea mai înaltă calitate.

Contact

Daca doriți miere BIO 100%, îl puteți contacta pe Răzvan pe pagina de facebook (Prisaca Raiul). Pentru comenzi mai mari de 5kg livrarea se face la domiciliu iar pentru cele mai mici se caută un loc convenabil de întâlnire pentru ambele părți.

Dacă nu vă este confortabil pe facebook, puteți face comandă și telefonic/prin sms/pe whatsapp. Numărul de telefon al lui Răzvan este: 0742.460.952.

Oameni deosebiți cu povești deosebite

Voi încheia acest articol spunându-vă că am avut parte de o experiență deosebită la Prisaca Raiul. Mi-a făcut o deosebită plăcere să îi cunosc pe Răzvan și Iuliana, pe familia și prietenii lor. Sunt oameni atât de frumoși, pasionați de ceea ce fac, cu povești uimitoare în spate. Oameni în ochii cărora se simte dăruirea cu care îngrijesc albinuțele. Oameni veseli, cu simțul umorului și ospitalieri din cale afară (multe multe mulțumiri părinților care au pregătit o masă ruptă din Rai! Inima mi-a rămas la înghețata de ciocolată ❤️).

Cât despre bagajul de informații ce îl poartă, Răzvan m-a surprins, știe atât de multe lucruri despre albine, despre comportamentul și modul lor de viață, despre procesele ce au loc și calitatea produselor. Mi-a dovedit că este un apicultor de nota 10, atât din punct de vedere al caracterului corect cât și din punct de vedere al priceperii.

În concluzie, dacă aveți nevoie de o miere 100% BIO, provenită dintr-o sursă sigură, albinuțele familiei Coman sunt pregatite de treabă ☺️.

razvan si iuliana coman

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply