Books&Theatre

Spectacol de teatru “Comedie cu olteni”, regia Ovidiu Cuncea

July 2, 2018
Reading Time: 3 minutes

Pasiunea mea pentru teatru nu a început acum 2-3 ani când am venit pentru prima oara la Ateneu, această pasiune a fost sădită de muuult în sufletul meu, cam de când aveam 3-4 ani. Tatăl meu lucra la Teatrul Național Vasile Alecsandri și deseori mă lua și pe mine cu el. Eram fascinată de lumini, de cupola imensă din sala mare, de agitația actorilor, chiar dacă nu înțelegeam ce anume făceau ei.

Acum, când merg la Ateneu, fie că sunt însoțită de soț, părinți, prieteni, fie că sunt singură, mă simt ca acasa. Sentimentul de deja-vu este puternic. Îmi place să urmăresc evoluția actorilor, să le văd creativitatea, să văd cum folosesc tehnologia în unele piese (Eram și Era), cum se descurcă atunci când lucrurile nu merg foarte bine și cât de mult intră în pielea personajelor interpretate.

Pe 29 iunie am revenit la Ateneu, pentru piesa “Comedie cu olteni”, regia Ovidiu Cuncea, de această dată însoțită de mama.

Ce să vă mai spun, această piesă a fost elementul ideal pentru a crea o seară de vineri genială. O comedie spumoasă, care te lasă fără aer și cu ochii în lacrimi de la râs.

Piesa a fost foarte bine structurată și a cuprins cearta nesfârșită dintre două familii (Joițoiu și Ciocu). Războiul acestora a pornit de la faptul că rățoiul familiei Joițoiu a mâncat lăptucile din grădina vecinului (familia Ciocu). Vecinul supărat a prins rățoiul și l-a sechestrat. Povestea se complică atunci când în scenă apar copiii celor două familii. Precum Romeo și Julieta, cei doi tineri se iubesc cu patos și sunt hotărâți să lupte pentru dragostea lor până în pânzele albe.

Dar ce se întâmplă atunci când președinta satului vrea să îi trimită pe tineri la școală la oraș, pe fata în Craiova și pe băiat la Iași, să devină intelectuali, oameni cu carte? Ce vor alege cei doi îndrăgostiți să facă? Să se supună deciziei sau să lupte în continuare pentru iubirea lor? Ei bine, asta nu vă mai zic, mergeți la Ateneu și aflați. Nu vreau să stric o surpriză așa frumoasă.

“Comedie cu olteni” a fost o piesa de nota 10, cu mult umor de calitate și personaje foarte bine interpretate. Actorii au reușit să mă impresioneze și de această dată: au jucat atât de bine încât pur și simplu am uitat că sunt actori, puteam să bag mâna în foc că așa este caracterul lor, ca cel al personajului pe care îl interpretau. Nu mai exista acea linie fină între actor și personaj, au devenit unul și același – din punctul meu de vedere, aceasta este definiția unui actor bun.

Pe unii actori îi urmaresc de acum 3 ani în aproape toate piesele de teatru jucate la Ateneu (am ratat puține și mi-a părut extrem de rău după ele). I-am văzut în zilele lor bune, în zilele lor mai puțin bune, le-am văzut evoluția dar mai ales pasiunea cu care joacă. Nimeni nu își poate imagina (nici măcar eu) câtă muncă este în spatele unei piese de teatru, câte repetiții sunt făcute, câte nopți au pierdut actorii pentru a memora toate acele replici care parcă uită să se mai termine. Pentru o oră-două de relaxare pentru noi, spectatorii, actorii pierd zile, săptămâni și chiar luni pregătindu-se. Merită tot respectul nostru și mii de felicitari!

Oamenii frumoși care au ajutat la punerea în scena a piesei “Comedie cu olteni” sunt:

Asistent regie – Andrei Ciobanu
Scenografie – Titus Ivan
Costume – Alina Dincă Pușcașu
Distribuția
Daniel Onoae – Lisandru Joițoiu
Erica Moldovan – Aurica Joițoiu
Alexandra Macovei – Trina Joițoiu
Dumitru Florescu – Gheorghe Ciocu
Cezara Fantu – Dumitra Ciocu
Codrin Dănilă – Ciron
Vlad Baba – Poponete
Andrei Ciobanu – Țîvriș
Alexandra Paftală – Truță
Ana Hegyi -Petria
Daniel Popa – Martorul

comedie cu olteni ateneu

Poza preluata de pe https://www.facebook.com/AteneulDinIasi/

comedie cu olteni ateneu

Poza preluata de pe https://www.facebook.com/AteneulDinIasi/

comedie cu olteni ateneu

Poza preluata de pe https://www.facebook.com/AteneulDinIasi/

 

See you next time!
-Dreamy🌙

Facebook: https://www.facebook.com/DreamSeekLove/
Instagram: http://instagram.com/dreamseeklove/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCnO1hmiEnstkPmGhecaOKHg
Blog: http://dreamseeklove.com

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Spectacol de teatru „Farmazonul din Harlau", regia Ion Sapdaru - Dream.Seek.Love. June 5, 2021 at 7:14 pm

    […] Spectacol de teatru “Comedie cu olteni”, regia Ovidiu Cuncea […]

  • Leave a Reply