Îți dorești să călătorești mai mult sau vrei sa mergi în acea țară exotică pe care ți-o dorești din copilărie dar nu ai suficienți bani? Ei bine, află că nu trebuie să fii bogat să poți călători, trebuie doar să știi cum să economisești.
Multe persoane din jurul meu m-au întrebat cum reușesc să călătoresc atât de mult, cum mă descurc cu banii (ținand cont că nu am câștigat la loto și nici părinții nu sunt miliardari :)) ). Peste tot aud mitul cum că este foarte scump să călătorești, să vezi lumea, că trebuie să ai un job foarte bine plătit să poți călători sau să te sacrifici ani de zile să economisești pentru mult dorita vacanța în Grecia. O să vă demonstrez că nu este deloc adevărat 🙂
Nașii mei de cununie mi-au spus un lucru acum câțiva ani pe care l-am păstrat de atunci în minte și eu și soțul meu. Nu contează cât câștigi, contează cât economisești. Dacă câștigi 1.000 lei pe lună, înceacă să pui 50 lei deoparte. Când câștigurile vor crește, vor crește și economiile.
Acum hai să vedem ce metode avem să economisim. O să vă prezint 10 metode pe care le-am testat și care la mine funcționează.
1.Pușculița magică.
Te încurcă în portofel monedele greoaie de 50, 10 bani? Le găsești peste tot prin casă, pe masa de machiaj, pe birou, unele puse grămăjoare îngrămădite într-un sertar?
Uite un proiect drăguț pentru tine, bun de realizat în acea după amiază când plouă și te plictisești în casă. Ia un borcănel de 400/800 gr (sigur ai unul prin casă de la dulcețuri sau murături), curăță-l bine și răzuiește eticheta de pe exterior. Apoi colorează-l în culoarea preferată cu spray colorat (la dedeman sau la orice alt magazin de construcții găsești spray-uri colorate la 10-15 lei). Eu mi-am luat 2 culori, auriu și roz. Exteriorul borcanului l-am colorat cu auriu și capacul cu roz. Apoi fă o gaură în capac, cât să îți încapă o moneda. Și done! Ai o pușculiță personalizată.
Acum partea cu economisitul. În fiecare zi când ajungi acasă, golește-ți portofelul de mărunt în borcănel. Adună toate monedele de prin casă și pune-le și pe ele în pușculiță. Spune-i soțului să facă și el același lucru. Dacă faceți asta cu regularitate, veți vedea că la final de lună se adună cel puțin 100-150 de lei. E bine ca pușculița să stea undeva la intrare pe o masă, la vedere, să nu uitați de ea.
2.Agenda cu cheltuieli
Timp de o lună, notează-ți în fiecare zi (de preferat seara înainte de culcare), toate cheltuielile de peste zi. Cumpărături, haine, jucării la pisică, filmul de la cinema, masa în oraș cu soțul, nu omite nimic. La final de lună, trage linie și vezi la ce suma ai ajuns. Acum încercuiește cu roșu lucrurile pe care le-ai cumparat ca și moft. Chiar aveai nevoie și de acea pereche de pantofi luată la reducere sau abonamentul la Netflix deși te uiți de 5 ori pe lună la film? Dar ce zici de șoriceii sunători pentru pisică care zac acum sub vreun pat alături de ceilalți 10? Ultimul lipstick roz pal chiar îl folosești?
Adună cât ai dat pe toate aceste lucruri de care te puteai desprinde și vei vedea că la final de lună se aduna o sumă chiar frumușică 🙂
3.Fii mai organizat
Ia o foaie de hârtie și trasează o linie pe mijloc, să formezi 2 coloane. În stânga scrie NEVOI și în dreapta PLĂCERI. În coloana de nevoi trece tot ce trebuie să achiți lunar și la care nu poți spune “nu”, cum ar fi rata de la bancă, facturile etc. În coloana de plăceri trece toate lucrurile pe care le plătești dar de care te-ai putea lipsit, cum ar fi abonamentul la Netflix/HBO, abonamentul la sală, etc. Acum adună sumele pe care le-ai putea economisi dacă ai renunța la o parte din lucrurile din coloana PLĂCERI. Se obține o sumă. chiar mare, așa-i? Dacă ești organizat, în ziua de salar, vei ști pe următoarea lună ce economii vei strânge dacă vei renunța la o parte din lucrurile din coloana a doua.
4.Contul de economii
O altă variantă bună de a economisi care o folosesc și eu în prezent este contul de economii. Creează un cont de economii în care să depui lunar o sumă. Se poate automatiza acest proces, în ziua X să se extragă automat o anumită sumă setata de tine din contul curent și să se depună în contul de economii. Când vine momentul să pleci în acea frumoasă vacanță în Grecia, te va ajuta suma adunată în acest cont.
5.Masa în oraș
O masă în oraș costă în jur de 40 lei. Dacă mănânci zilnic două mese pe zi în oraș, dai 80lei pe zi. Adică 2.400 lei pe lună. Poți salva această suma dacă gătești acasă. În acest mod ai și siguranța că mănânci sănătos plus că poate fi distractiv – pentru mine este mereu o plăcere să gătesc cu soțul meu.
6.Lista de cumpărături
Când mergi la cumpărături regula numarul 1 este să nu fii înfometat. Un om înfometat are instinctul de a cumpăra jumatate de supermarket (greșeală repetată de mine de n ori, până m-am învățat minte), chiar dacă nu îi este necesar. Regula numarul 2: fă-ți o listă de cumpărături înainte să pleci din casă cu tot ce îți lipseste din frigider/cămară și încearcă să nu te abați de la ea. Dacă nu ai o listă, riști să cumperi lucruri inutile care pe moment ți se par importante.
7.Card vs Cash
Când ai cardul la tine, esti tentat să cumperi orice îți face cu ochiul, să te abați de la lista de cumpărături fără prea mari regrete. Dar dacă lași cardul acasă și ai o sumă fixă în portofel, vrei-nu vrei te vei încadra în buget :).
8.Curățenia de primăvară
Ai prea multe haine pe care le îmbraci o dată pe an? Sau poate electrocasnice pe care s-a depus praful în dulap? Vinde tot ce nu mai folosești pe site-uri gen olx.ro și astfel vei câștiga și bani dar și spațiu în casă.
9.Abonamentul la sală
Pe timpul verii poți profita de vremea bună și să renunți la abonamentul la sală. Sunt multe activități pe care le poți face să îți menții corpul și sănătatea: mersul pe bicicletă, cu rolele, alergatul prin parc – nu este necesar să plătești un abonament la sala pe timpul verii.
10.Alte abonamente inutile
Ai abonamente la 3 canale diferite de sport doar ca să nu ratezi vreun meci? Dar telefonul fix, când l-ai folosit ultima oară? Nu te uiți la televizor niciodata dar ai pachetul cel mai mare la cablu? Hai că poți renunța la câteva din ele, îți vor fi mai folositori acei bani în vacanțe :).
Cam atât cu metodele de a economisi bani. Sa recapitulăm: fiți organizați, gătiți mai mult, fiți cumpătați când faceți cumpărăturile și renunțați la lucrurile inutile. Veți fi surprinși la final de lună câți bani puteți să economisiți.
Data viitoare voi reveni cu metode de călători ieftin și original. See you next time!
No Comments