Am vizitat Grecia de mai multe ori când am fost mică și întotdeauna mi-a lăsat un sentiment plăcut. Îmi place mult limba greacă (mai mult decât oricare altă limbă), îmi place clima mediteraneeană, oamenii relaxați și obiceiurile lor. Am rude în această țară și știu destul de multe despre cultura ei, dar mai ales despre stilul de viață al grecilor.
În 2017, prin luna iunie mi-am planificat o vacanță de 7 zile. Am avut parte de o săptămână plină, cu multe aventuri, peripeții, am descoperit locuri superbe și astfel am mai bifat câteva lucruri de pe “wishlist-ul” meu.
Dar să începem cu începutul. Am zburat de la Iași la București, apoi de la București la Atena (în această variantă am găsit cele mai bune prețuri la biletele de avion). Din Atena am luat un autobuz până în Pireas.
Odată ajunși, ne-am cazat la hotel Argo Anita și am ieșit să mâncăm, era prea târziu să ne continuăm călătoria spre Aegina. Mi-a plăcut să revăd tavernele pline cu oameni destinși, glumeți, bine dispuși, pentru care seara abia începea. Un lucru este mai ciudat la greci: ziua nu prea îi vezi prin cafenele/restaurante, dar cum se lasă seara, toți ies să se destindă câteva ore bune, se întâlnesc cu prietenii și stau la povești până noaptea târziu.
M-a surprins hotelul Argo Anita, deși era chiar ieftină camera pe noapte, serviciile erau impecabile. Camera a fost curată, spațioasă, personalul foarte amabil, ne-a oferit sfaturi în legătură cu drumul ce îl aveam de parcurs până la Aegina, prima noastra destinație. Micul dejun a fost divers și absolut delicios.
Buun.
A doua zi, de dimineață, am cumpărat bilete la feribot și am pornit spre Aegina, o mică insuliță fermecătoare. A fost prima oară când am călătorit cu feribotul și mi-a plăcut enorm. Ador marea, aș putea să călătoresc zile, săptămâni întregi cu un feribot și nu m-aș plictisi. Din păcate călătoria a fost destul de scurtă, în jur de 2h.
Pe insuliță am fost cazați la Angela Hotel, o locație de nota 10. Personalul a fost foarte prietenos, a avut grijă să nu ne lipsească nimic, să ne întrebe mereu dacă totul este în regulă iar micul dejun a fost demențial. Preparatele se schimbau în fiecare dimineață, să putem încerca cât mai multe mâncăruri tradiționale lor.
Am vizitat catedrala Sfântul Nectarie (este o locație dragă sufletului meu, la biserica Sf Nectarie din Iași am avut cununia religioasă). Biserica este superbă, îți găsești pacea interioară între zidurile ei iar grădinile pline cu flori din curtea interioară te așteaptă pentru o plimbare.
Un alt punct de vizitat a fost templul zeiței Aphaia. Acesta a fost ultimul templu doric grecesc construit și interesant este faptul că formează un triunghi isoscel cu Parthenonul din Atena și templul lui Poseidon de la Sounio. În antichitate acest triunghi era cunoscut sub numele de “triunghiul sfant”.
Plaja era destul de sălbatică, dar apa era curată, perfectă pentru înot (din păcate eu nu am prins vreme potrivită pentru înotat).
Oamenii de pe aceasta insuliță sunt foarte ospitalieri, prietenoși și oriunde ai lua masa, la orice local, mâncarea este foarte foarte gustoasă. Eu am încercat să mănânc fiecare masă în altă locație, să testez cât mai multe preparate.
Aegina este o insulă frumoasă, dar 3 zile mi-au fost suficiente. Mi-am făcut bagajul și cu feribotul m-am întors în Pireas și de acolo cu un autobuz în Atena.
De aceasta data ne-am cazat la Blue Sea Hotel Alimos. Desi are 4 stele, nu am fost foarte incantat de el. Personalul a fost mai distant, camera curata, nu am ce reprosa, dar fara personalitate. Pentru micul dejun am avut de ales intre putine preparate, cu alte cuvinte, era mai bine pe insulita decat la hotelul de 4 stele. Un lucru mi-a placut, in ziua plecarii, am plecat foarte devreme (in jurul orei 5 am) si ni s-a pregatit micul dejun numai pentru noi, sa nu plecam flamanzi.
În Atena, am vizitat desigur Acropole & Parthenonul. Ce ar fi Atena fără aceste simboluri? Parthenonul a fost templul dedicat zeiței Athena, un templu fascinant. Acest lucru mi-a plăcut dintotdeauna în Grecia: oriunde ai merge, oriunde ai călca, orice ai face, peste tot intri în contact cu istoria lor bogată. Poveștile cu zeițele și zeii greci mi-au călăuzit toată copilăria, am crescut cu ele. Acropole este o atracție turistică care merită vizitată dacă ajungi în Atena, dar trebuie să ții cont de câteva lucruri (eu nu am ținut cont de toate și am avut probleme):
– Nu uita de crema de plaja, ochelarii de soare și de pălărie! Dăcă mergi într-un anotimp cald fără aceste lucruri vei avea mari probleme. Soarele este arzător, nu prea ai unde să te adăpostești la umbra și riscul să faci insolație este mare. Eu am avut ochelari și pălărie, dar nu am avut crema de plaja. Și fac parte din acea categorie de oameni cu pielea albă și parul blond. Îți dai seama ce greșeală am făcut? Pielea mi s-a ars și am avut usturimi mult timp după acea vizită la Acropole.
– Nu uita să ai o sticlă de apă la tine, eventual și un pachet de biscuiți. Sunt tonomate de cumpărat apa în anumite puncte pe Acropole, dar de ce sa riști nu fii în zona lor și să te deshidratezi? Temperaturile mari te lasă fără energie foarte repede.
– Dacă ești fată nu îți lua tocuri sau platforme, pe Acropole este ca pe munte. Drumuri pietroase și prăfuite, abrupte pe alocuri, marmură alunecoasă, nici măcar sandalele nu le recomand. Eu am avut sandale cu talpă plată, fără toc fără nimic, dar am alunecat destul de tare.
Cam atât cu lucrurile de care trebuie să ai grijă. În rest…destinde-te, bucură-te de priveliștea senzațională, Atena arată chiar bine de sus. Inundă-ti ochii cu albastrul cerului și trăiește istoria grecilor.
Acum să vă spun un alt lucru despre mine: am o obsesie cu grădinile zoologice! Pur și simplu nu pot sa merg într-un oraș/țară care are o grădină zoologică și să nu o vizitez. Modul în care sunt tratate animalele spune multe despre locuitorii acelei țări. Deci care este următoarea atracție turistică? Yap, ați ghicit, parcul zoologic Attica.
A fost destul de departe, dar cu un taxi am ajuns cam în 30 minute (am plătit cam 50 euro). Taximetriștii vorbesc limba engleză fără probleme – noi am nimerit un omuleț care timp de 30 de minute ne-a povestit despre toate legendele Greciei, am aflat multe lucruri noi.
Chiar dacă a fost o zi călduroasă și eu încă sufeream de arsurile de la Acropole, m-am bucurat de fiecare clipă petrecută printre țarcurile animalelor. Toate animăluțele erau bine hrănite, îngrijite și țarcurile curate. Am găsit un magazin de unde am luat înghețată și o terasă unde am mâncat un sandwich chiar bun (nu prea aveai ce alege, erau doar vreo câteva tipuri de sandwich, dar erau gustoase). În timp ce stăteam pe terasă și mâncam, urmăream comportamentul girafelor. Ce mod fantastic de a lua masa!
O locație unde am mâncat tare bine și care mi-a rămas în minte a fost Penarrubia Louge, un restaurant foarte aproape de mare. Prețurile erau puțin mai mari, dar porțiile gustoase.
Un alt sfat pe care ți-l dau este să încerci toate prăjiturile grecilor! Sunt atââât de bune! În orice magazin intram, cumpăram câteva prăjituri. Lasă deoparte dieta și încearcă-le pe toate!
Cam aceasta a fost vacanța mea, sper ca v-am dat idei pentru următoarea ieșire și sfaturi folositoare să vă feriți de probleme.
Ne auzim data viitoare când vă voi povesti despre…Barcelona!
2 Comments
[…] vacanță, în fiecare sală se auzeau discuții cu planuri de a merge la mare, la munte, sau prin Grecia la plajă (cei care stăteau mai bine financiar). Eu și soțul meu (pe atunci eram împreună, dar […]
[…] Vezi cum a fost in Atena si in Aegina! […]