Dacă ești în vacanță și ai ajuns în Iași, citește cu atenție și încearcă să bifezi toate locurile care le menționez în acest articol; sunt locuri uimitoare cu ajutorul cărora vei învăța despre istoria orașului, despre cultura și oamenii lui. Iașul este orașul în care m-am născut și nu l-aș da pe nici un alt oraș. Este suficient de mare încât să ai acces la orice îți dorești, dar totodata și suficient de mic cât să nu te facă să te simți copleșit de mașini sau de aglomerații.
Așa cum am procedat in acest articol procedez și în vacanțele mele: înainte să ajung într-un oraș îmi extrag pe o foaie cât mai multe locații specifice acelui loc – nu vreau să ratez nici o atracție turistică. Apoi citesc detalii despre fiecare element de pe listă să mă duc pregătita, să știu trecutul unei clădiri/monument, să știu ce i-a determinat pe acei locuitori să realizeze acea construcție, pe scurt: ma informez cât mai bine să pot fi un om “de-al locului”, nu un turist superficial.
Acum să revenim la oile noastre. Să zicem că ai ajuns în Iași sau urmează să vii aici. Îți prezint pe scurt ce poți vizita să ai parte de zile frumoase, îți dau câteva detalii să fii informat și îți ordonez toate atracțiile turistice pe zone, să nu pierzi timp inutil învârtindu-te prin oraș.
1. Teatrul Național Vasile Alecsandri. Nu contează dacă ești sau nu pasionat de piesele de teatru sau operă (această construcție găzduiește și Opera Națională Iași), această clădire impunătoare trebuie vizitată. Este cel mai vechi teatru din România și știai că planurile pentru construcția lui au fost făcute de celebrii arhitecți vienezi Fellner și Helmer, care au mai realizat construcții asemănătoare și în Viena, Praga, Odessa și Zurich? În fața teatrului este o grădină foarte frumos amenajată, cu spații verzi și băncuțe, pe care te poți relaxa la soare sau poți citi o carte bună.
2. Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. De la Teatrul Național, ajungeți tocmai pe bulevardul Ștefan cel Mare. Acest bulevard este închis pentru mașini, este doar pentru pietoni. Pe acest pietonal găsești magazine de unde poți achiziționa îmbrăcăminte, încălțăminte, găsești cafenele și terase. În anumite perioade ale anului pe această stradă gasești și căsuțe de lemn cu produse tradiționale, tincturi/siropuri naturale și alte lucruri handmade.
3. Palatul Roznovanu. Mergând pe Ștefan cel Mare, întâlnești o clădire masivă, cu o arhitectură impresionantă. Este palatul Roznovanu, actualul sediu al primăriei Iașului. Aceasta a fost una dintre cele mai importante case ale Iașului în epocă.
4. Catedrala Mitropolitană. Câteva sute de metri distanță de palatul Roznovanu, vis-a-vis de el, este Mitropolia. Aceasta este una din cele 6 catedrale mitropolitane din România și ideea de a construi o biserică monumentală la Iași îi aparține lui Mihail Sturdza. Între zidurile ei impunătoare îți găsești pacea interioară și îți limpezești mintea, simți că ești binevenit.
5. Palatul Culturii. Din capătul străzii Ștefan cel Mare, poți zări Palatul Culturii. Mai are nevoie de o descriere? Nici nu pot să descriu în cuvinte cât de impresionant este acest palat. Este simbolul Iașului, o construcție impunătoare, superbă, esența acestui oraș. În jurul lui s-a dezvoltat Iașul și odată cu el și noi, locuitorii lui. Între zidurile lui se adăpostesc în prezent mai multe muzee:Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu” și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural. În planul inițial al palatului erau trecute construcția a 365 de camere, dar din păcate sunt 298 și la mansardă 36.
6. Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi. Această mănăstire este în apropierea Palatului Culturii și este un monument de arhitectură de valoare pentru România. Situată între bulevardul Ștefan cel Mare și Palatul Culturii, biserica are mai bine de 350 de ani și a fost ridicată în numele celor trei sfinți: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur.
7. Palas Mall. În spatele Palatului Culturii găsiți faimosul complex comercial Palas Mall. Aici aveți de toate: restaurante de nota 10, cafenele fancy, librării unde poți servi un ceai și citi o carte, zeci de magazine cu îmbrăcăminte și incaltaminte, dar pe lângă aceste spații interioare ai și grădini incredibil de frumos amenajate, foișoare și spații verzi unde poți sta fie pe o bancă fie direct pe iarbă.
8. Piața Unirii. La 15 minute de mers pe jos de la Palas Mall, ajungi în Piața Unirii. Piața Unirii este un platou larg, unde te poți odihni pe bancă în timp ce te uiți la porumbei (vin foarte mulți porumbei să mănânce în această piață – se aseamănă cu platoul de la Milano, din fața bisericii Duomo) fie poți sta la una din frumoasele terase sau cafenele. Tot aici se află și hotel Unirea – la etajul 13 al clădirii este restaurantul Panoramic – îți recomand să iei una din mese acolo, mâncarea este delicioasă și priveliștea superbă.
9. Strada Lăpusneanu. Din Piața Unirii, pașii te conduc pe strada Lăpușneanu. Această stradă, cu ajutorul cafenelelor cu un design aparte și cu micuțele anticariate captează esența istoriei orașului Iași.
10. Râpa Galbenă. In capatul strazii Lăpușneanu, in cateva minute ai ajuns la Râpa Galbenă. Aceasta este o construcție amplă, într-o zonă cu diferență de nivel mare, aflată la baza Dealului Copou. Priveliștea este romantică și zona perfectă pentru o sedință foto de nota 10.
11. Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu”. Dacă tot ești la Râpa Galbenă, mai mergi 5 minute și ajungi la BCU (Biblioteca Centrală Universitară). Aceasta este cea mai veche bibliotecă universitară și una dintre cele mai importante în România. Între zidurile ei se ascunde raiul cititorilor :).
12. Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”. Pe Copou, vei întâlni o clădire cu o arhitectură impresionantă, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”. Aceasta este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România.
13. Teiul lui Eminescu. Parcul Copou este o oază de liniște. Te poți plimba printre copaci ore în șir, bucurându-te de aerul curat și ascultând trilurile păsărilor. În inima acestui parc vei găsi teiul lui Eminescu. Acest tei i-a oferit umbră marelui poet în perioada în care el și-a desfășurat activitatea la Iași și deseori putea fi văzut de trecători alături de Veronica Micle sau de cel mai bun prieten al său, Ion Creangă, bucurându-se de răcoarea oferită de acest arbore. Este un copac impresionant, are aproximativ 458 de ani și proababil este cel mai bătrân arbore din parcul Copou.
14. Grădina botanică “Anastasie Fătu”. O altă locație perfectă pentru relaxare este grădina botanică. Poți petrece timp de calitate plimbându-te printre zecile de soiuri de flori, bucurându-te de liniștea naturii și de aerul curat. Îți vei relaxa atât mintea cât și sufletul. Plus că este o zonă excelentă pentru sedințele foto, chiar și eu mi-am făcut ședința foto de logodnă în grădina botanică :).
15. Ateneul din Iași. Dacă tot am vorbit despre Teatrul Național Vasile Alecsandri, vreau să amintesc și de Ateneu. Este o locație care m-a ajutat de multe ori să evadez din rutină, din stresul zilnic. Biletele la piesele de teatru pot fi achiziționate online, de pe site-ul Ateneului. Aici poți citi mai multe recenzii la piesele de teatru la care am participat.
16. Mănăstirea Cetățuia. Această mănăstire nu este doar un simplu loc în care să îți găsești pacea interioară, este și un monument. Înconjurată de ziduri, mănăstirea Cetățuia este așezată pe un deal înalt din sudul Iașului, oferind o priveliște superbă asupra orașului.
17. Mănăstirea Golia. Aceasta mănăstire aflată în Tg. Cucului seamănă cu o fortăreață tipic medievală. Aici a locuit temporar și Ion Creangă cât a fost diacon la Golia.
Acestea sunt atracțiile turistice pe care ti le recomand să le vizitezi dacă ajungi la Iași, sper că nu am ratat nimic important. Dacă îmi mai amintesc ceva, voi face update la acest articol.
În articolul “Ce poți să faci în Iași – partea II” vă voi oferi recomandări de restaurante/localuri unde poți să mănânci bine, cafenele unde poți sa servești o cafea aromată și hoteluri unde poți să te cazezi.
Deci, stay tuned!
1 Comment
[…] ce v-am povestit într-un articol anterior ce poți să vizitezi în Iași, mi se pare corect să vă dau și recomandări de restaurante […]