Books&Theatre

Spectacol de teatru „Scandal în culise”, regia Daniel Onoae

January 21, 2018
Reading Time: 3 minutes
De obicei scriu despre cărțile pe care le citesc, dar aseară am fost la un spectacol de teatru care merită un articol numai al lui! Piesa se numește “Scandal în culise” și este regizată de Daniel Onoae.
 

Dacă vă duceți la acest spectacol (și vă sfătuiesc să mergeți!) trebuie să vă pregătiți: veți râde până vă vor durea mușchii feței!

V-ați întrebat vreodată cum repetă actorii pentru o piesă nouă? Cum este dincolo de cortină? Ce emoții îi încearcă înainte de spectacol? Sau poate dacă uită vreodată o replică și cum se descurcă cu improvizatul? Ei bine, piesa “Scandal în culise” ne oferă posibilitatea să vedem ce se întamplă în spatele cortinei.
Eu am privit piesa de teatru ca fiind compusă din 3 parți.

În prima parte actorii ne arată cum este la o repetiție pentru o piesă nouă, ce greșeli fac, cum se descurcă când uită o replică, cu cât patos repetă aceleași scene până când totul iese bine, cât de mult suflet pun în ceea ce fac. Unii nu înteleg semnificația unor scene, alții întârzie la repetiție sau au probleme în viața personală, dar toți stau până noaptea târziu încercând să joace cât mai bine pe scenă.

În a doua parte vedem ce se întamplă în spatele decorurilor, în timpul unui spectacol, după două luni de la repetiții. Se produce un haos total: unii actori uită replicile, improvizează, se folosesc de ceea ce au la îndemână când recuzitele necesare le lipsesc, făcând totuși ca piesa să continue. Se formează câteva idile între actori, drame emoționale dar și certuri furtunoase.

După ce se termină a doua parte, echipa tehnică schimbă decorul de pe scenă, lăsându-ne pe noi spectatorii să vedem cum oameni istruiți și echipați cu bormașini și alte unelte demontează părți metalice din structura decorului, îl schimbă, apoi așează la loc toate elementele decorative și pregătesc scena pentru actul următor. Mi s-a părut foarte interesant să pot vedea toate aceste schimbări care de obicei se produc într-o pauză de 10 minute, în spatele cortinei.

În a treia parte vedem cum joacă actorii pe scenă aceeași piesă, după 4 luni. Este ceea ce am văzut în partea I, dar cu diferențe majore: interesul actorilor este vizibil scăzut, plictisul este prezent, certurile dintre ei se pot observa acum și pe scenă, replicile sunt modificate și inclusiv modul în care este prezentată piesa este schimbat. Pentru mine partea a treia a fost punctul culminant: atât eu cât și întreaga sală eram într-o frenezie totală, hohote de râs acopereau vocile actorilor, a fost mai bine decât la un stand-up comedy! Am râs până mi-au dat lacrimile, obrajii mă dureau și eram transpirată.

scandal in culise

O astfel de piesă te scoate din rutină, îți aduce buna dispoziție instant și te face să râzi chiar dacă ești cel mai morocănos om din lume. Actorii au un talent desăvârșit și joacă cu o pasiune demnă de lăudat. Dar să nu uităm să amintim și de Ateneu (Ateneul din Iași), care mie mi-a devenit loc de suflet. Ne oferă o sală curată, comfortabilă, caldă iarnă și răcoroasă vara, toalete impecabile și personal foarte bine istruit.

Dacă nu știi cum să îți petreci seara, stai cu ochii pe site-ul Ateneului (http://ateneuiasi.ro). Urmează spectacole interesante și partea buna este că poți face rezervare de bilete online, direct de acasă de la tine!

Aici poti citi mai multe recenzii la piesele de teatru de la Ateneu si Teatrul National din Iasi.

See you next time!
-Dreamy

Facebook: https://www.facebook.com/DreamSeekLove/
Instagram: http://instagram.com/dreamseeklove/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCnO1hmiEnstkPmGhecaOKHg
Blog: http://dreamseeklove.com

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Codrin Danila January 22, 2018 at 4:21 pm

    Mulțumim frumos! (Freddy Fellows aka Codrin Dănilă)

  • Reply What I read January 24, 2018 at 12:44 pm

    Cu mare placere 🙂 Felicitari pentru performanta si mult succes in continuare, sunt cu ochii pe voi!

  • Reply Spectacol de teatru „Farmazonul din Harlau", regia Ion Sapdaru - Dream.Seek.Love. June 5, 2021 at 7:15 pm

    […] Spectacol de teatru „Scandal în culise”, regia Daniel Onoae […]

  • Leave a Reply