Books&Theatre

Plânsul lui Nietzsche – Irvin D. Yalom

July 28, 2017
Reading Time: 2 minutes
Acum vreo 3 luni, eram la biblioteca Gheorghe Asachi și mă gândeam ce anume să mai citesc. Am văzut cartea Plânsul lui Nietzsche pe unul dintre rafturi, dar știind că filozofia este subiectul principal al cărții, am mers mai departe. În luna iulie, la Clubul de Carte un coleg a propus fix cartea pe care o ocoleam. Așa am început să citesc Plansul lui Nietzsche. Asta îmi place cel mai mult la Clubul de Carte (pe locul 2, pe 1 sunt oamenii minunați pe care i-am cunoscut acolo), mă scoate din zona de comfort, mă determină să citesc cărți care nu le-aș alege de una singură.

Recunosc, a durat ceva până să mă apuc de citit. Când am văzut că nu mai am mult până la întâlnirea lunii, m-am apucat de lectură. Primele pagini au mers greu, acțiunea era lentă. Joseph Breuer, unul dintre întemeietorii psihoterapiei, mentorul unui tânar doctor Sigmund Freud, se simte captiv în propria căsnicie. Deși este căsătorit cu cea mai frumoasă femeie din Viena, nu este fericit alături de ea. Nici faima datorată meseriei, nici copiii, nici soția nu îl pot face să se simtă împlinit. În schimb este îndrăgostit de una din pacientele sale, Anna O., mult mai tânăra decât el. Aceasta este o femeie disperată, pe care a vindecat-o cu o cura bazată pe rațiune, pe deslușirea unor asociații mentale încurcate. Breuer își dorește să plece departe de soție și copii împreună cu pacienta sa, dar este nehotărât.

Povestea se deschide cu întâlnirea neobișnuită dintre Joseph Breuer și Lou Salome, o femeie îndrăzneață, independentă și deosebit de frumoasă. Aceasta îl roagă pe medic să îl trateze de disperare pe un prieten de-al ei, filozoful Nietzsche. Joseph ezită, dar Lou, înzestrată cu mult farmec și cu o atitudine fermă, reușește să îl convingă.

Nietzsche este un filozof greu de înțeles, dependent de putere, care pretinde că nu are nevoie de nimeni și de nimic. Din această cauză nu are prieteni, este solitar. Suferă de dureri de cap monstruoase, distrugatoare, rău de mare pe uscat, pierderea echilibrului, dureri de stomac, crampe intestinale și multe alte simptome. Acceptă o înțelegere: Breuer îl vindeca de boli, iar el la rândul lui îi va vindeca doctorului mintea și sufletul.

Au reușit ceea ce și-au propus? Nu vă spun, vă las sa citiți singurei 🙂

“ – Trebuie să vă învăț mai întâi să mergeți, iar primul pas în a învăța să mergi este să înțelegi că acela care nu se supune lui însuși este condus de alții. Este mai ușor, mult mai ușor să te supui altuia decât să-ți comanzi ție însuși. Cu acestea, Nietzsche își scoase pieptănașul și începu să-și țesale mustața.

– Mai ușor să te supui altuia decât să-ți comanzi ție însuși? Din nou, domnule profesor, de ce nu vă adresați mai personal? Înțeleg sensul afirmației dumneavoastră, dar îmi vorbiți mie? (…) Visez lucruri prea simple – să am un somn fără coșmaruri după ora trei noaptea, să mai scap puțin de senzația asta de apăsare. Ce-mi trebuie mie acum, continuă el, nu este o afirmație poetică abstractă, ci ceva omenesc, direct. Am nevoie de angajare personală, îmi puteți împărtăși cum e la dumneavoastră?”

O puteți comanda aici.

Status: O recomand!

For more cool stuff follow me on facebook and instagram

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Top 10 cele mai bune cărți citite în 2017 - Dream.Seek.Love. June 12, 2021 at 7:14 pm

    […] suntem în stare să facem pentru persoana iubită. 9. Plânsul lui Nietszche – Irvin Yalom (vezi recenzia cărții) O carte ușor filozofică, dar care te învață multe lucruri legate de căsnicie, de relație, […]

  • Leave a Reply