Diary

Producătorii locali sunt acum la doar un click distanță. Ce ne oferă ei?

July 31, 2019
Reading Time: 7 minutes

Astăzi este despre producătorii locali. Acest articol a pornit de la videoul pe care l-am văzut zilele trecute pe facebook și despre care am și scris pe pagina de facebook a blogului. Este vorba de acest video. Este prezentată diferența dintre o roșie crescută în ritmul ei și alta “ajutată” de substanțe chimice să crească “mare și frumoasă”. Nu vă povestesc mai multe, cel mai bine este să vizionați filmulețul, omul care prezintă diferențele explică mult mai bine decât mine.

Acel video m-a determinat să fac o listuță cu toți producătorii locali de la care îmi fac cumpărăturile deoarece am ceva timp de când am renunțat să mai cumpăr din supermarket fructele și legumele de care am nevoie.

De cealegem producătorii locali

Avem foarte multe lucruri de câștigat dacă consumăm produse de la producătorii locali: gustul autentic din copilărie, meniuri mai gustoase dar în primul rând mai sănătoase. Nici nu vă imaginați cât de multe lucruri rele pentru sănătate pot conține fructele și legumele din import. Cum credeți că un măr importat de prin Indonezia rămâne atât de “fresh” și după 2 săptămâni?

Sa vă povestesc o întâmplare de acum un an. Am cumpărat niște mere din import (nu mai țin minte țara de origine, să vă zic sincer, nici nu mă interesa, alegeam merele după aspect). Am luat un măr, am mușcat câteva guri din el și l-am lăsat pe birou. Am uitat de el cam o săptămâna, poate ceva mai mult (alunecase după monitor, ups ). Când l-am recuperat, arăta perfect. Nici măcar de unde mușcasem nu era oxidat.

Acea întâmplare mi-a declanșat un beculeț în minte și m-a determinat să nu mai cumpăr nimic din import și ulterior nimic din supermarket (în materie de fructe, legume, ouă etc).

Să revin la ideea inițială, pe lângă faptul că ne putem îmbunătăți sănătatea cumpărând produse de la producătorii locali, îi ajutăm și pe aceștia, susținem economia țării. Sunt atât de mulți oameni pregătiți să ne ofere ‘sănătate pură’ pentru un preț mic dar noi, de cele mai multe ori, suntem orbiți de ofertele din supermarketuri, de fructele care strălucesc și au miros de plastic și alegem chimicalele în locul produselor naturale .

Așadar, am făcut o listuță cu producătorii de la eu cumpăr săptămânal cele necesare casei. Fiecare producator a fost atent analizat, am citit multe postări despre cum a început să se ocupe de cultivarea fructelor/legumelor, de când face acest lucru, care sunt părerile celorlalți cumpărători, dacă există seriozitate în livrarea produselor etc.

Să începem zic!

Badea Iuțilă

Producătorii locali logo

Pagina de facebook: click aici.

Livrare la domiciliu: da.

De la Badea Iuțilă am cumpărat cam acum 3 săptămâni pentru prima oară castraveți murați la rece și pot să zic că are rețeta perfectă! Nu știu care este aceasta, dar gustul obținut este perfect. Pe un bidon de 5l am dat 25 de lei.

Pe lângă castraveții murați am fost surprinsă să văd că pregătește și delikat de casă fără sare, doar din legume deshidratate (ardei roșu dulce, ardei verde, morcov, păstârnac, țelină, roșii, ceapă, pătrunjel). Cum am văzut postarea pe facebook, am și dat o comandă. Pentru o comandă de 200 de grame livrarea se face la domiciliu (sau la serviciu, cum a fost în cazul meu). Am fost plăcut surprinsa de gustul pe care îl ofera mâncării și bucuroasă că încet încet reușesc să elimin din bucatarie din ce în ce mai multe produse achiziționate din supermarket. Delikatul de casă este ambalat în punguțe de 100 de grame și costă 10 lei.

Producătorii locali badea iutila

Clement Marcu

Pagina de facebook: click aici.

Livrare la domiciliu: da.

De la domnul Clement am luat roșii, castraveți, păstăi, pepene roșu și dovlecei. Am făcut o salată din roșii și castraveți și ce să vă mai spun, a ieșit o nebunie. Gust autentic de vară ❤. Pepenele deși era micuț a fost super dulce, chiar nu mă așteptam. Dovleceii i-am făcut pane și am surprins întreaga familie cu gustul aromat. Și păstăile le-am facut cu usturoi, așa cum le făcea bunica mea pe vremuri.

Producătorii locali

Familia Hoșliag – Legumele de acasă Târgu Frumos

Producătorii locali

Pagina de facebook: click aici.

Livrare la domiciliu: da.

De la ei am cumparat : morcov, ceapă verde, pătrunjel, mărar, leuștean, verdețuri proaspete pentru acel final touch la o ciorbiță. Legăturile de verdețuri erau bogate si aveau un miros de ți se făcea foame pe loc.

Fructele lui Sandu

Producătorii locali

Pagina de facebook: click aici.

Livrare la domiciliu: da, dacă comandați de pe www.roadesimerinde.ro. Dar puteți da un mesaj și pe pagina de facebook și să întrebați dacă vă poate aduce comanda la o anumită adresă. Eu personal am dat comandă pe www.roadesimerinde.ro și produsele mi-au fost livrate la serviciu.

Zmeura este pasiune mea. Aș putea să mănânc și un kilogram și tot nu m-aș sătura. Partea nasoală este că a devenit și preferată soțului și facem ce facem și niciodată nu ne este suficientă. Dar avem noroc, mașinuța de la Roade și Merinde vine de două ori pe săptămână la adresa de la serviciu, încărcată cu zmeurica noastră ☺.

Producătorii locali

Prisaca Raiul

Producătorii locali prisaca raiul

Pagina de facebook: click aici.

Livrare la domiciliu: da, pentru comenzi de minim 5 kg. Pentru comenzile mai mici de 5 kg se găsește un loc potrivit atât pentru cumpărător cât și pentru vânzător.

Mierea are certificat BIO și atunci când lucrurile sunt făcute din pasiune, cu drag și dăruire, rezultatul nu poate fi decât excepțional ☺. Pe lângă miere puteți cumpăra de la Prisaca Raiul faguri, căpăceală și apilarnil. Știi ce este apilarnilul? Eu nu știam. Apilarnilul este un produs apicol obținut din larvele de trântor în principal, lăptișor de matcă, propolis, păstură și miere cu proprietăți energizante, tonifiante și biotrofice. Prețul unui borcănel (106ml) e 20 lei. Comanda o puteți da telefonic la nr de tel: 0742.460.952.

Producătorii locali

Ferma de mure

Livrare la domiciliu: da, dacă comandați de pe www.roadesimerinde.ro

Poza de mai jos spune tot, dar insist să vă asigur că murele sunt absolut delicioase. Sunt dulci și au un parfum deosebit. Le comand de două ori pe săptămână, să fiu sigură că nu rămân în pană de fructe de pădure.

Producătorii locali

Căpșune de la Deleni – Alin Aignătoaei

Livrare la domiciliu: da, dacă comandați de pe www.roadesimerinde.ro

Căpșune de la Deleni, de la Alin Aignatoaei am luat o singură dată dar m-au convins să iau și la urmatoarea comanda. Sunt dulci ca inima românului ❤.

Producătorii locali

Gălbiori de pădure – Familia Florin Ionel

Livrare la domiciliu: da, dacă comandați de pe www.roadesimerinde.ro

Gălbiori am cumpărat de două ori. Sunt extrem de buni, mai ales când sunt făcuți în unt, cu ceapă și ceva usturoi. Un mic sfat, să îi spălați bine bine de tot, mai au gâzulițe. Din păcate nu am poză, i-am terminat înainte să îmi amintesc că am nevoie și de material vizual pentru articol :)).

Cămara lui Vasile

Producătorii locali

Pagina de facebook: click aici.

Livrare la domiciliu: da (nr de tel: 0746.909.073), dar îl găsiți în piața Păcurari în fiecare sâmbătă și duminică.

Pe domul Vasile îl știu de ceva timp, am fost și la gradină la el. Este un om cu totul deosebit, muncitor și dăruit activității sale.

Are o gradină imensă, un adevărat colț de rai cu toate fructele, legumele și verdețurile pe care ți le poți dori. Toate sunt absolut delicioase, au gustul legumelor bunicii, gustul din copilărie ❤. Numai cât mă gândesc la ce salate fac cu legumele de la nea Vasile mi se face foame.

De la el consum cam toate fructele și legumele de sezon. Roșii, castraveți, dovlecei, ceapă verde, usturoi, cireșe, căpșune, toate sunt fantastice.

O scurt recapitulare

De la Badea Iuțilă iau castraveți murați la rece și delikat.

De la Clement Marcu iau roșii, castraveți, dovlecei, pepene roșu și păstai.

De la familia Hoșliag iau morcov, ceapă verde, leuștean, pătrunjel, mărar (comandă pe www.roadesimerinde.ro).

De la Prisaca Raiul iau miere.

De la Fructele lui Sandu iau zmeură (comandă pe www.roadesimerinde.ro).

De la Ferma de mure iau mure, obvious (comandă pe www.roadesimerinde.ro).

De la Alin Aignătoaei iau căpsune (comandă pe www.roadesimerinde.ro).

De la familia Florin Ionel iau gălbiori de pădure (comandă pe www.roadesimerinde.ro).

De la Cămara lui Vasile iau roșii, castraveți, dovlecei, ceapă verde, usturoi, cireșe, căpșune.

Nu vă opriti doar la această listă

Vă recomand aceste produse pentru că le-am testat, dar asta nu înseamnă că alte legume/fructe de la alți producători locali nu sunt bune. Sunt convinsă că sunt delicioase, dar pentru autenticitatea articolul m-am hotărât să scriu doar despre ce am testat. Dar nu voi ezita să cumpăr și de la ceilalți producatori locali, sunt sigură ca sunt mulți care au produse de calitate superioară.

Mai nou, m-am obișnuit să fac “piața” online, cu ajutorul celor de la Roade si Merinde. Este un hub alimentar care adună toate produsele necesare nouă de la producătorii locali din zona Moldovei și partea faina este că le livrează proaspete (de obicei fructele și legumele sunt culese cu câteva ore înainte) la orice adresă dorită de noi! Ce poate fi mai frumos de atât? Economisim mult timp. Să fiu sincera, nici măcar nu aș reuși să fac acest lucru în realitate. Nu am timpul necesar să merg în atât de multe sate să cumpăr câte un kilogram din fiecare tip de legume/fructe.

Dar așa, echipa Roade si Merinde ne aduc producatorii locali la un click distanță. Cu alte cuvinte, sănătatea ne este servită pe tavă, trebuie doar sa întindem mâna să o prindem :).

Multumim vouă, producătorilor locali că aveți grijă de noi!

Sper ca v-a fost de ajutor listuța de mai sus și…spor la cumpărături!

For more cool stuff follow me on facebook and instagram

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Vasile November 4, 2019 at 8:17 am

    Mulțumim pentru articol!

    • Reply admin November 4, 2019 at 9:14 am

      Cu drag 🙂

    Leave a Reply