Books&Theatre

Trei într-o barcă – Jerome K. Jerome

July 31, 2017
Reading Time: 2 minutes
Aceasta este genul de carte care trebuie citită acasă sau undeva unde să poți să râzi în voie, pentru că este presărată cu mult umor tipic englezesc și este imposibil să rămâi serios.
Autorul (Jerome), împreună cu cei doi prieteni ai săi, Harris și George și cu un cățel foxterier pe nume Montmorency, pleacă într-o călătorie cu barca pe Tamisa. Ajunși la concluzia că sănătatea le este șubredă, își împachetează lucrurile și pleacă într-o mică vacanță.

Punctul forte al acestei cărți nu este acțiunea, ci modul în care sunt relatate micile acțiuni: împachetatul bagajelor, dechiderea unei conserve, gătirea unei tocănițe din resturile de mâncare rămase,  schimbarea vremii, vâslitul stângaci etc.

Fiecare povestioară este plină de umor și în unele situații chiar ne putem regăsi. Dacă încă nu ați citit-o, dați fuga la bibliotecă și luați-o. După o zi grea de muncă este cartea perfectă pentru a-ți ridica moralul.

“Din pricina absenței muștarului, o umbră de melancolie a pus stăpânire pe barcă. Am mâncat friptura în tăcere. Existența ni se părea goală și searbădă. Ne gândeam la zilele fericite ale copilăriei și am oftat. Totuși, parcă ne-am mai înveselit când a apărut tarta cu mere, iar când George a scos din fundul coșului o conservă de ananas dând-o de-a dura prin barcă, am simțit că în definitiv și la urma urmei viața merită să fie trăită. Toți trei ne dăm în vânt după ananas. Ne-am uitat la poza de pe cutie și ne-am gandit la suc. Ne-am zâmbit unul altuia și Harris a pregătit o lingură.
Am căutat apoi cheia de deschis conserve. Am răscolit tot coșul. Am scotocit prin valize, am ridicat scândurile de pe fundul bărcii. Am scos toate lucrurile pe mal și le-am scuturat, dar cheia de conserve ia-o de unde nu-i! Harris a încercat atunci să desfacă cutia cu briceagul, dar a rupt lama și s-a tăiat adânc; iar George a căutat să facă același lucru cu foarfeca, dar aceasta a zburat și n-a lipsit mult să-l orbească. În timp ce-și pansau rănile, eu am încercat să găuresc cutia cu vârful căngii, dar cangea a alunecat și m-a zvârlit între barcă și mal, în șaizeci de centimentri de apă mocirloasă, în timp ce cutia mi-a scăpat din mână, nevătămată, și a spart o ceașcă de ceai.
Ne-au apucat năbădăile pe toți. Am dus conserva pe mal, Harris a plecat pe câmp în căutarea unei pietre ascuțite, iar eu m-am întors în barcă și am luat catargul. George ținea conserva, Harris ținea piatra cu partea ascuțită înspre cutie, iar eu, apucând catargul cu nădejde, l-am ridicat sus de tot, mi-am adunat toate puterile și am izbit cu sete.”
O puteți comanda aici.

Status: O recomand!

For more cool stuff follow me on facebook and instagram

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply