Lifestyle

Cum am reușit să fim mai eficienți cu timpul nostru

June 25, 2020
Reading Time: 5 minutes

Am primit multe mesaje de la voi pe instagram în care mă întrebați cum îmi organizez timpul, cum reușesc să fac față cu toate activitățile de peste zi, activități care nu-s puține deloc. Well, totul stă în disciplină.

La început aveam mult timp mort, mă apucam de multe chestii deodată și nu terminam nimic. Dar construcția casei ne-a forțat mâna și am devenit disciplinați prin metoda grea, greșind și pierzând multe. Nu am fost destul de hotărați și am pierdut echipe de oameni, nu am fost destul de rapizi și am pierdut oferte bune la materiale, nu am fost destul de organizați și o ploaie ne-a distrus mulți saci de adeziv and so on..

Am fost copleșiți de multe ori de situație, parcă oricâte făceam nu era suficient. Și pe lângă construcția casei avem joburi full time amândoi, apartamentul în care locuim nu se curăță singur, mai avem hobby-uri personale și evident avem nevoie și de timp pentru noi, pentru relație. În afara jobului avem proiecte în desfășurare, proiecte atât pentru clienți personali cât și pentru comunitate (voluntariat). Și totuși, cum ne descurcăm?

Dimineața

Cheia este disciplina. Ne trezim mereu pe la 8 și ceva. Eu îmi beau cafeaua la laptop, în timp ce lucrez, soțul nu bea cafea dar se apucă și el de lucru. Înainte, după ce ne trezeam, stăteam în pat încă vreo jumătate de oră dând scroll pe facebook. Pierdeam total inutil 30 min. Cel puțin. Pe la 10 ne apucăm de micul dejun. Dacă eu am ceva urgent de făcut, soțul face micul dejun. Dacă el are o urgență, fac eu. Dacă nu arde nimic la serviciu facem împreună și astfel terminăm mai repede. Pentru micul dejun toate semipreparatele le cumpăram feliate, scăpăm de o bătaie de cap. Micul dejun de obicei durează cam 30 min la noi, cu tot cu vasele spălate.

Social media

După – înapoi la muncă. Un alt lucru făceam greșit înainte. Când voiam să vorbesc cu un prieten pe facebook messenger, intram pe facebook. Acolo fară să îmi dau seama ajungeam să dau scroll și nici nu știu cum ajungeam să mă uit la filmulete cu pisici sau la 5 minutes craft :)). Acum când vreau să vorbesc cu un prieten intru direct pe messenger din browser. Facebook-ul îți poate mânca super mult timp fără să realizezi.

Liste, liste și iar liste!

Ne ajută mult faptul că la început de zi ne facem fiecare câte o listuta ToDo, să știm exact fiecare ce task ia, unde trebuie să mergem în acea zi, cu cine trebuie să ne vedem. Ne notăm inclusiv cine dă cu aspiratorul sau cine face curat în litierele pisicilor :)). Listele funcționează de minune la noi, ne ajuta să nu omitem lucruri. Și pentru taskurile de serviciu avem listute, să fim siguri că ne facem treaba fară să uităm ceva. Timpul este prețios, salvează-l!

Prânzul

Pentru prânz gătim împreună. Încercam să alegem preparate rapide gen paste, orez de la Uncle Ben’s sau ce știm noi că putem face rapid. La prânz stam de obicei cam 40-45 min, deci ne rămân 15 min. După prânz ne mai ocupăm puțin fiecare de hobby-urile lui. Mie îmi place să desenez ceva mic gen un semn de carte sau să exersez la orgă.

Programul de seară

După programul de muncă de obicei mergem fie după materiale, fie la căsuță să lucrăm. Când ne simțim obosiți rămânem acasă, nu forțăm lucrurile. Uneori ne vedem cu părinții/socrii, mergem pe la verișori, ieșim să facem poze pentru contul meu de insta, ne ocupăm de clienți. Fiind destul de ocupați, nu prea mai luam clienți noi, încercam să finalizam proiectele începute și să luam o pauză de la munca suplimentara. Din păcate nu reușim să ne vedem așa des cu prietenii și nici să ieșim la “date-urile noastre romantice” :)) înainte obișnuiam să ieșim de 2 ori pe săptămână la un local, seara, să fie momentul nostru. Acum nu prea mai avem timp..acestea sunt capitolele la care trebuie să mai lucrăm.

Seara când ajungem acasă, eu citesc cam o oră și ceva, soțul se joacă pe playstation în acel timp. După ne uităm împreună la Netflix. Teoretic pe la 12 se dă stingerea, dar uneori încălcăm regula și ne uităm la seriale și până pe la 2 :)) nu e recomandat!

Curățenia de weekend

Curățenia o facem la final de săptămână, nu ne batem capul prea tare cu ea în timpul săptămânii. Și evident, facem amândoi. Nu știu cum e la voi, dar noi ne împărțim pe zone. El bucătăria, eu baia. El dormitorul, eu livingul. Fiecare curăță zona unde e mai eficient. De exemplu la bucătărie eu nu aș ajunge așa ușor să spăl dulapurile de sus, e grea viața când ai 1.50 :)). Dar soțul e înalt și termină super repede.

Pregătirea hainelor

timpul

Tot în weekend ne pregătim și hainele pentru toată săptămâna care vine, le calcăm și le punem pe umerașe. Eu le pregătesc, soțul le calcă. El nu se pricepe să le asorteze și eu urăsc să calc haine. Cumpărăturile le facem o dată pe săptămână, duminica. Dar cele mai multe lucruri le comandăm online. Acesta este un alt obicei care ne ajută să salvăm timp muult.

E bine că timpul care se scurge să nu ne macine şi să ne piardă asemenea unui grăunte de nisip, ci să ne împlinească, e bine ca timpul să fie o construcţie

Antoine de Saint Exupery

Pauze eficiente

Este clar că în timpul programului de muncă luăm și pauze, nu suntem robotei să muncim non stop. Nici măcar nu poți fi productiv daca lucrezi fară oprire. Așa că pauzele le dedicam pentru diverse lucruri ce necesita o perioadă scurtă de timp. De exemplu, într-o pauza eu fac sport. Am o aplicație cu antrenamente zilnice și fiecare antrenament durează cam 20 de minute. În alta pauză pregătesc pozele pentru stories sau îmi fac manichiura. Alteori îmi pun o mască hidratantă sau fac o infuzie de mușețel, să am grijă și de tenul meu. Ideea e să alegi activități ce durează puțin și nu te scot de tot din mood-ul de lucru, că după îți va lua mult să redevii concentrat. De exemplu dacă te uiți la un film 20 min, mintea se deconectează total de la taskuri și te vei reconecta greu. Soțul în pauzele lui se uită la câte un video scurt pe youtube sau dă telefoane furnizorilor de materiale, plătește facturi, lucruri legate de casă.

In a nutshell

Cam acesta este programul nostru, aceasta este formula în care noi funcționăm cel mai bine. Pe scurt:

  • facem liste cu taskuri să nu fim amețiți
  • împărțim toate treburile casnice
  • nu mai pierdem timpul inutil pe facebook și pe instagram eu urmăresc o serie de oameni pe stories și când văd că nu au noutăți, nu prea stau pe feed (soțul nu folosește deloc instagramul)
  • gătim chestii rapide
  • folosim pauzele pentru hobby-uri
  • la final de zi întotdeauna ne acordăm timp personal, fiecare face ce vrea și după ne uităm la un film împreună
  • cumpărături online

Pentru noi prioritatea este căsuța, deoarece suntem într-o fază ce nu prea poți să o amâni, avem etape ce depind una de alta, oameni ce depind unii de alții. Sperăm să ajungem la un echilibru cam în 2 săptămâni, după calculele noastre, și atunci ne va fi mai ușor.

Sper că nu am omis ceva, dar ați prins voi ideea. Trebuie să vă analizați programul și să vedeți ce activități vă mănâncă timp mult apoi să vedeți dacă puteți să vă eficientizați acele activități. Spor!

Citește și: https://dreamseeklove.com/2019/04/16/sfaturi-pentru-o-calatorie-la-disneyland/

See you next time!
DreamSeekLove

Facebook: https://www.facebook.com/DreamSeekLove/
Instagram: http://instagram.com/dream.seek.love/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCnO1hmiEnstkPmGhecaOKHg
Blog: http://dreamseeklove.com

You Might Also Like