Într-o zi de primavară, firma la care lucrez ne-a făcut o surpriză delicioasă și la prânz ne-a delectat papilele gustative cu placintă cu mere și cozonac. Toți angajații au fost foarte happy, care mai de care se strecura la platourile cu bunătăți. Au fost și inventivi: au luat laptele de la aparatul de cafea – ce poate fi mai bun decât cozonac cu lapte? Ne simțeam ca la bunici acasă.
Aceea a fost ziua când am auzit prima oară de Magazia Morăriței. Platourile erau pregatite de ei. Intuiția mi-a spus că acele produse care ne-au adus aminte de copilărie si de bunici au la baza o poveste frumoasă, specială. Și pentru că orice poveste frumoasă merită să fie auzită de întreaga lume, am stabilit o întalnire cu cei care stau în spatele brandului Magazia Morăriței.
Am mers la sediul de pe Sărărie și de cum am intrat în magazin, o doamnă cu un zâmbet larg ne-a întâmpinat. Doamna Anușca, ea era sufletul încăperii, doamna care te servea și îți zâmbea cu inima.
Ne-a tratat ca pe copiii ei: ne-a curățat un măr, ne-a dat plăcinta cu mere, că sigur suntem flămânzi. Ne-a povestit despre fetele ei pe care le iubește din tot sufletul dar și despre Cecilia, care este tot ca o fiică pentru ea.
În scurt timp a venit și Cecilia Țugulia – cea care a pus bazele Magaziei Morăriței. Cu un zâmbet larg, happy și prietenoasă, mi-am dat seama din prima că face ceea ce îi place, că își trăiește visul.
Cum a început povestea
Povestea a început în 1990, în satul Probota când părinții Ceciliei au deschis prima moară din sat.
Nefiind o moară în sat, oamenilor le era greu să meargă în satele vecine cu o căruță, să stea cu zilele la rând la moară pentru a-și procura făina. Tatăl Ceciliei a observat problemele comunității și nu a rămas indiferent. S-a înarmat cu multă energie, răbdare și voință și a început lucrul la propria lui moară.
De admirat este faptul că tatăl ei, de meserie electrician, a avut curajul să își schimbe domeniul de activitate, mai ales că vremurile nu erau tocmai ușoare și nici economiile foarte mari. Dar a muncit mult, a fost ajutat de familie și de oamenii din comunitate și a reușit să finalizeze moara de porumb și de grâu. Ulterior a construit și o presă de ulei (în anul 2007) și o moară de furaje, pentru a acoperi necesitățile comunității.
Tradiția trece în mâinile următoarei generații
Din dorința de a duce mai departe tradițiile familiei, Cecilia a luat decizia să facă ce facea în copilărie alături de mama și de bunica ei: pâine. Domeniul în care ea a lucrat nu are nici o legătură cu brutaria și nici nu a urmat o școală în această direcție. Dar acasa făcea pâine de plăcere și talentul bunicii îi curgea prin vene. Astfel i-a venit ideea construirii unui cuptor tradițional, pe bază de lemne. În Iași nu exista pâine artizanală în acel moment, pâine adevărată așa cum doar bunicile știu să facă.
Zis și făcut. Au construit cuptorul tradițional pe lemne și din 2017 familia Țugulia a început să ofere ieșenilor pâini artizale, făcute după rețetele bunicii lui Cecilia dar și cu ceva ajutor de la ea aș zice eu :). Chiar dacă acum nu mai este printre ei, sunt sigura că îi ajută la fiecare pas și le șoptește din cer tot ce au nevoie să știe.
Dar din cuptorul cu lemne nu ies doar pâini ci și cozonaci, plăcinte, pandișpan, colaci, cornulețe și multe alte delicii care au puterea să te transpună direct în trecut, în copilăria ta, în odaia veche a bunicii.
Visul devenit realitate
Cu economiile familiei Cecilia și-a deschis propriul magazin unde vinde pâinea făcuta de ei. La început cererea era cam de 20 de pâini pe zi, iar în prezent a ajuns la 100 și diversitatea a crescut – acum puteți găsi pâine cu maia, cu lapte, cu semințe, integrală, de secară și multe alte tipuri gustoase. Începutul a fost greu, pentru că magazinul oferea doar pâine, dar încet încet, Cecilia a căutat producatori locali care oferă produse de calitate, nechimizate, avizați de DSP (Direcția de Sănătate Publică) si DSVSA (Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) și au devenit parteneri.
Fiecare partener a fost atent verificat chiar de Cecilia, care s-a asigurat de calitatea produselor, de modul în care acestea sunt prelucrate dar și de productie. Astfel că în Magazinele Morăriței veți găsi doar produse românești care sunt produse în serii mici, atent supravegheate – nimic nu este automatizat sau industralizat.
În prezent sunt trei puncte de desfacere (pe Sărarie, în Tg Cucului și în Carrefour Era) unde puteți găsi o mulțime de produse sănătoase, românești, bune ca sufletul românului.
Importanța pâinii “adevărate”
Întâlnirea cu Cecilia a fost o frumoasă lecție pentru mine. De ce este important să mâncăm pâine “adevărată”? Toți consumăm pâine zilnic, dar sigur majoritatea oamenilor nu îi acordă așa multă importanță, sau cel puțin eu nu i-am acordat în trecut.
✿În primul rând pâinea “adevărată” este importantă pentru sănătate, deoarece este produsul pe care îl consumăm aproape la orice masă. După ce mi-a explicat Cecilia cât de “false” sunt pâinile din supermarket, un beculeț s-a aprins în mintea mea și am realizat cât de mult am greșit până în acel moment.
✿În al doilea rând, pâinea din Magazia Morăriței ne ajută și economiile. De multe ori vom ieși mai ieftin să cumparam o paine artizanală, decât să mergem în supermarket; plus că nu știu cine s-a dus vreodată la supermarket să cumpere o pâine și a ieșit de acolo doar cu acea pâine. Eu sigur nu, mereu am lăsat la casierie câteva sute de lei :)).
✿În al treilea rând, putem susține producătorii locali, putem ajuta economia orașului. Eu personal prefer întotdeauna să cumpăr orice pot de la producătorii locali în defavoarea supermarketurilor.
✿Și ultimul, dar poate cel mai important lucru, gustul pâinii făcută pe vatră ne face să ne simțim din nou copii, ne aduce aminte de zilele în care veneam obosiți și transpirați de la joacă și bunica ne aștepta cu o pâine sau o turtă fierbinte, o rupea în bucăți și ne dădea la fiecare copil câte o bucățică.
Producători locali
Așa cum am spus și mai sus, în Magaziile Morăriței nu veți găsi doar pâine (deși vă sfătuiesc să nu plecați fără să cumpărați o pâine cu maia ♥ ).
Veți găsi lapte și branzică de la Caprele Irinucăi, Iaurtul de altădata (pe care l-am testat la recomandarea Ceciliei și de care m-am îndragostit iremediabil), delicatese de la Valeputna și de la Fabrica de fum, biscuiți de la Ambrozia, muștar de Tecuci de la Casa Gaciu, levănțică de la Lavanda Laurei, Ulei Zorian, miere de la Prisaca Moldova, concentrat de supă de la Zwup, căpșuni de la Aroneanu, zmeură din Grădina cu Zmeură, brânzeturi Viofanny și multe multe alte bunătăți. Mai precis, tot ce ai nevoie în casa pentru a avea o alimentație sănătoasă. Nu mă crezi că au toate cele necesare ție? Mergi și verifică și nu uita de pâinea cu maia ?.
O poveste despre ambiție, curaj și vise
În spatele brandului ‘Magazia Morăriței‘ am descoperit o poveste care nu este doar despre pâine. Este o poveste despre ambiție, despre curajul de a schimba domeniul în care lucrezi și de a o lua de la zero în unul nou, despre sacrificii dar și despre puterea de a crede în visul tău. Chiar dacă birocrația în România nu este cea mai friendly, chiar dacă nu avea nici o bază teoretică despre brutărit, Cecilia a avut curajul să se aventureze in acest domeniu și să încerce cu orice preț să ofere oamenilor cele mai bune produse – cu alte cuvinte să aibă grijă de sănătatea lor.
Și nu numai birocrația a fost cea care i-a pus piedici. Și oamenii au făcut-o. Forța de muncă este foarte greu de găsit și când în sfârșit reușești să găsești care să te însoțeasca pe drumul tău, în puține cazuri oamenii au sufletul bun. Din punctul meu de vedere, mai important este să ai ca și angajat un om cu suflet bun și cu skilluri mai slăbuțe, pentru că acesta poate fi învățat, decât să ai un om răutăcios dar cu abilități fantastice. Cel din urmă va înota mereu contra valurilor.
Dar Cecilia a avut noroc, a găsit-o pe doamna Anușca, care este o femeie cu o inimă mare, cu un vibe care te cucerește de la prima vedere. Încă un lucru pe care l-am observat în vizita mea la Magazia Morăriței a fost faptul că atât doamna Anușca cât și Cecilia vorbeau foarte liber, prietenos cu fiecare client ce pe trecea pragul, ca și cum toți le erau prieteni vechi. Foarte rar întâlnești acest lucru, dar, așa cum mi-a zis un om înțelept mai de mult, oamenii buni atrag alți oameni buni în jurul lor :).
Magazia Morăriței te așteaptă în trei locații
Așa cum am spus și mai sus, Cecilia are 3 puncte de desfacere:
- Magazia Morăriței de pe Sărărie (acesta este și cel mai mare dintre magazine).
- Magazia Morăriței din Tg Cucului
- Magazia Morăriței din Carrefour Era
Pagina de facebook: https://www.facebook.com/MagaziaMoraritei/
Program: 10:00 – 18:00
Nr de tel: 0758 223 268
Ce am învățat de la Cecilia
☀Cecilia mi-a oferit o adevărată lecție despre alimentație, despre ambiție și omenie, despre cum să depășești obstacolele și să mergi înainte pe drumul către visul tău.
☀Mi-a deschis ochii în legătură cu pâinea din supermarket și de atunci fac pâine în casă zilnic. Dacă cumva mă prinde o nouă zi fără pâine și cu multe pe cap, știu de unde să cumpăr pâine “adevărată” :).
☀Am renunțat la cumpărăturile fructelor și legumelor din supermarket. Acum fac piața des online – cei de la Roade si Merinde îmi sar în ajutor de fiecare dată când rămân fără fructele preferate.
☀Tot de la Cecilia am descoperit Iaurtul de altădată pe care îl consum cu regularitate și produsele celor de la Fabrica de Fum. Chiar dacă sunt semi-vegetariană (nu mănânc carne, dar consum ocazional semipreparate), produsele de la Fabrica de Fum mi s-au părut extraordinare.
☀Am descoperit că îmi place mult pâinea cu maia, dar încă nu știu să o fac, nu am abilitățile necesare și nici timpul, de aceea prefer să o cumpăr de la Magazia Morăriței.
☀Și nu în cele din urma, Cecilia mi-a redat gustul copilăriei prin produsele ei, mi-a amintit de zilele cu soare și iarba verde, când eram mică și alergam cu verișorul meu prin curtea de la țară fugărind puișorii galbeni, de fântâna veche din fața grădinii și de energia bunicii care se ducea prin tot satul să ne aducă oua și lapte proaspăt, să ne pregătească micul dejun. Acele timpuri nu se mai întorc, bunicii au dispărut, dar au rămas în adâncul inimii mele, într-un locușor știut doar de mine.
2 Comments
Multumesc mult scumpa mea!!!Ai reusit sa ma emotionezi pana la lacrimi cu aceste cuvinte frumoase!!I-ti multumim pentru comentariile frumoase ,si ne bucuram ca munca noastra este apreciata!!!Cu stima si respect.
Va imbratisez cu drag doamna Anusca! :* :* :*