Diary

Zumba – noul meu hobby și avantajele lui

May 31, 2019
zumba
Reading Time: 7 minutes

Așa cum am spus și mai demult, aici, de mică am făcut arte marțiale, cam de prin clasa a 6-a. Eram micuță de înălțime, complexată de acest lucru și părinții au considerat că practicând artele marțiale voi căpăta acea tărie de caracter pe care o au și ceilalți copii. S-au înșelat. I-am depășit pe ceilalți :).

Cum pot modela artele marțiale caracterul unui copil, al unui om, e dincolo de capacitatea noastră de a înțelege. Fac din tine un mic războinic, un om plin de ambiție, curaj, cu un echilibru rar întâlnit. Te disciplinează, te ajută să treci mai frumos prin viață atât fizic cât și psihic.

Wearing a black belt does not mean you are invincible, it means you never gave up, worked past the pain, overcame the disappointments, didn’t cave into your doubts, faced your fears and learn enough to realize how little you actually know.

Yap, am ajuns și la centura neagră. Și am trecut examenul. Din păcate, anul trecut, am întrerupt antrenamentele din cauza unor probleme medicale.

Biciclete, trotinete și alergat prin parcuri

Cum nu m-am adaptat la ‘viața sedentară’, am început să caut diverse activități. Vara am ales tot mai mult să merg cu bicicleta, inclusiv la serviciu. Am lăsat mașina să se odihnească în parcare și drumurile le parcurgeam pedalând. De curând mi-am cumpărat o trotinetă electrică Xiaomi (care apropo, este genială!!) și atunci când nu vreau să transpir dar nici să merg cu mașina, ea este alegerea perfectă. Seara, când vreau să elimin stresul de peste zi și să dorm bine, obișnuiesc să dau o tură-două de alergare prin parc sau pe malul Bahluiului. Știu că orașul nostru din păcate este foarte poluat, mai ales zona Bahluiului, dar stau destul de departe de Copou și timpul nu îmi permite întotdeauna să ajung acolo pentru alergare :(.

Fitness și înot

Mi-am făcut abonament la Oxygen și dimineața înainte de programul de muncă merg la sala de fitness sau la piscină. Nu ai idee cât de plăcut este să îți începi ziua cu câteva ture de bazin!

Kinetoterapie

Am vrut să îmi rezolv problemele medicale așa că mi-am luat un pachet de ședințe la Kinetic, ședințe de kinetoterapie și fizioterapie. După o oră cu fetele de la kineto, mă simt ca și cum am făcut saună :)).

ZUMBA

zumba

Șiiii….să bată tobeleee… m-am apucat de ZUMBA! Yap, este ceva total nou pentru mine dar îmi place la nebunie!! Am auzit de muult timp de orele de Zumba, dar întotdeauna am considerat că un suflet de războinic nu prea se potrivește în sala de dans. M-am înșelat amarnic. După prima ședință mi-am schimbat total mentalitatea și mi s-a confirmat încă o dată că nu e bine să ai idei preconcepute ci trebuie să testezi, să încerci și după să alegi dacă îți place sau nu.

Cred că toți știm ce este Zumba, dar nu strică să reamintesc. Zumba este un sport care prin anii ’90 s-a răspândit în peste 35 de țări din lume iar în prezent tot mai multă lume îl practică. Combină exercițiile de aerobic sau fitness cu mișcările specifice dansurilor latino (majoritar) dar nu numai. În acest mod, antrenamentele sunt super distractive și mai puțin obositoare. E ca și cum ai dansa, dar nu ai nevoie de skilluri de dans, pentru că mișcările seamănă cu cele pe care le faci la sala de fitness. Avantaj, corect? 😀

Eu fac Zumba la sala Pasito Latino (Iași), cu cea mai faină instructoare pe care am cunoscut-o vreodată, Alexandra Poleac. Fata asta elimină prin toți porii ei numai hapiness. Este mereu plină de energie și are un vibe care neutralizează orice gând negativ pe o rază de un kilometru în jurul ei. Chiar nu ai cum să pleci de la ora de Zumba supărat, indiferent câte probleme ai avut în orele de dinainte de antrenament sau cât de tare te-au enervat colegii de la muncă.

Să vă zic câteva lucruri despre Alexandra, pentru că, după părerea mea, indiferent cât de mult ți-ar plăcea un sport, dacă nu ai instructorul potrivit, totul se ruinează.

In 2013 Alexandra a descoperit Zumba prin intermediul muzicii reggaeton. A participat din curiozitate la o oră și s-a îndrăgostit iremediabil! Stilul de viață pe care Zumba i l-a oferit, posibilitatea de a face sport și de a se distra în același timp au determinat-o să își ia inima în dinți în anul 2016 și să plece în America, unde și-a obținut licența de instructor certificat Zumba ♥ . După lungi antrenamente intense, în februarie 2017 susținea primul ei antrenament.

Zumba pentru ea reprezintă libertate de exprimare, puterea de a-și înțelege corpul și de a conștientiza cât de multe lucruri poate crea cu el, reprezintă curiozitatea într-o formă extinsă.

Din prima zi în care am cunoscut-o mi-am dat seama că este o persoană sociabilă, cu adevărat pasionată de dans, de coregrafii. Că este o persoană creativă și sensibilă. Puternică și ambițioasă.

Mai târziu am aflat că printre hobby-urile ei se află plăcerea de a călători, de a cunoaște oameni și locuri noi și pasiunea de a citi.

În prezent este membră a trupei de dans Pasito Latino Ladies, clubul de dans Pasito Latino fiind și locul în care susține antrenamentele de Zumba.

Zumba o ajută să își echilibreze energia corpului cu cea a minții, să controleze câtă energie investește la birou și câtă energie investește în menținerea stării personale de bine. Acest sport i-a influențat viața într-un mod pozitiv pe toate planurile: fizic, mental dar și spiritual. Să nu mai spunem că antrenamentele au ajutat-o să obțină o rezistență de fier, un corp tonifiat, de invidiat și un zâmbet mare ca de copil ♥.

Este o persoană pozitivă care crede cu tărie în faptul că nimic nu este întâmplător și atunci când apare o situație neprevăzută încearcă să îi descopere motivul apariției – în acest fel învață lucruri atât despre ea cât și despre ceea ce o înconjoară.

De multe ori primește întrebarea “De unde ai puterea să zâmbești mereu?” sau i se spune că are o energie de invidiat. Chiar și eu eram foarte curioasă cum reușește să fie mereu atât de happy, atât de bine dispusă, ca și cum nu are nici o grijă, nici un nor negru deasupra ei. Ei bine, răspunsul ei a fost: “Îmi iau energia din muzică și din dorința de a oferi bucurie în jurul meu! Este extraordinar ce poți descoperi făcând ceea ce îți place!”

Pagina de facebook al grupului de Zumba de la sala Pasito Latino, coordonat de Alexandra o gasești aici.

Dacă nu știi unde este sala Pasito Latino, click aici.

Antrenamentele se țin de două ori pe săptămână, marți și joi, de la ora 18:00 la 19:00. Prețul unui abonament de 8 ședințe este de 100 de lei. Partea bună este că acest abonament în loc să fie valabil 4 săptămâni, este valabil 5!

Dacă nu ai drum pe la sala Pasito Latino, poți merge la Let’s Move. Alexandra ține și acolo ore de Zumba, în fiecare luni și miercuri de la aceeași ora.

Care sunt avantajele orelor de Zumba?

De când am început antrenamentele de Zumba am observat o serie de schimbări pozitive la mine. Să vedem care sunt avantajele principale, ce câștigi dacă te apuci de acest sport.

 1. Accelerarea metabolismului. Orele de Zumba îți antrenează întregul corp, fiecare grupă musculară în parte. Îți întărește inima (yes baby, e mult cardio), te ajută să scapi de kilogramele nedorite (poți arde chiar și 700 de calorii pe oră!) și îți vei tonifia corpul. După o oră de mișcare, o să te simți ca și cum tocmai ai ieșit de la saună :))
 2. Reducerea stresului. După ce termini ședința de Zumba, ai uitat complet că șeful ți-a dat astăzi încă n taskuri sau că adolescentul tău a mai făcut o criză de nervi. Zumba are efect puternic asupra psihicului, reduce vizibil stresul, oboseala, nervii, iar cand ieși de acolo te simți relaxată, happy cu roșeață în obraji.
 3. Rezistentă crescută. Îți zic sincer, la început făceam pauză după fiecare melodie și simțeam că îmi dau sufletul. Acum pot trece prin toate melodiile și abia la final simt că îmi dau sufletul :)) este un progres. Zumba te ajută să îți mărești rezistența și partea bună e că rezultatele se văd repede (după aproximativ o lună de Zumba poți alerga și la maraton :D).
 4. Flexibilitate și încredere. Mișcările ți se vor părea la început puțin greluțe, sau cel puțin așa a fost la mine, dar să vezi după o lună câtă încredere prinzi în tine când vei vedea că poți ține pasul (cât de cât, sa nu exagerm :)) ) cu instructoarea! Și să fim serioși, cum să nu te simți sexy și încrezătoare când chiar îți ies mișcările alea de bachata? Un alt bonus este că îți vei mări flexibilitatea corpului pentru că la fiecare final de antrenament, în procesul de cool down, se face mult stretching.
 5. Sociabilitate. Îți faci prieteni noi și în majoritatea cazurilor oamenii care practică Zumba sunt sociabili, deschiși și full of happiness. Se pot lega prietenii frumoase, trebuie să fii doar open mind.
 6. Cheltuieli minime. Am practicat multe sporturi și pot spune că Zumba este un sport prietenos cu portofelul tău :)). Orele nu sunt scumpe și echipamentul e minimal.
 7. Eliminarea toxinelor. Ca orice sport intens care te face să transpiri abundent, Zumba te ajută să elimini toxinele din corp, punând o cărămidă la zidul imunitătii tale.
 8. Vârsta. În acest sport nu există bariera vârstei, cum este în fotbal. Poți să ai 10 ani sau 60, dacă ții la sănătatea ta și vrei să faci mișcare, ești binevenit.
 9. Sistemul osos. Pe termen lung, acest sport îți întărește sistemul osos, reduce riscul de a face osteoporoză și îți îmbunătățește tonusul muscular.
 10. Sănătate. Ca orice tip de sport, Zumba te ajută să fii mai sănătos, îți susține imunitatea, inima, metabolismul și psihicul.

Sports not only build better athletes, but also better people.

Julie Foudi

Ce trebuie să ai la tine la antrenament?

Așa cum am zis și mai sus, ai nevoie de foarte puține lucruri pentru antrenamentele de Zumba.

 • Echipament (bustieră, maieu/tricou, colanți, adidași)
 • O sticlă de apă
 • Un prosop/șervețele de hârtie

Acestea fiind zise, ce spuneți doamnelor și domnișoarelor, ne vedem la Zumba? ♥

For more cool stuff follow me on facebook and instagram

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply