Lifestyle

Cum am renunțat la mâncarea nesănătoasă

April 22, 2019
healthy eat
Reading Time: 4 minutes

Once upon a time, pe când eram în clasa a 6-a, prea micuță și prea fragilă, ținta tuturor răutăților copiilor, părinții mei s-au hotărât să mă înscrie la un curs de arte marțiale, să mă mai înzdrăvenesc și eu puțin. Și bine au făcut. Despre cum m-au ajutat artele marțiale și de ce fiecare copil ar trebui să practice acest sport am scris aici. Acum vreau să vă povestesc despre altceva.

Odată cu practicarea artelor marțiale, mi-am format un metabolist foarte activ (de care sunt tare mândră și acum), adica ardeam mai multe calorii decât consumam. Mereu am fost genul de fată care mănâncă un meniu dublu de la McDonalds și e cât o așchie. Genul care dă gata un borcan de Nutella în două zile și noaptea pe la 12 mănâncă cartofi prăjiți și omletă. Încă am acest metabolism rapid, doar că acum am realizat că neavând probleme cu greutatea niciodată, am mâncat foarte multă mâncare nesănătoasă. Uneori micul dejun îl luam la KFC și cina târzie (vorbim de ora 10-11) o luam la McDonalds. Dacă nu te simți rău fizic înseamnă că faci bine ceea ce faci, corect? Așa era mentalitatea mea de adolescent.

Acum situația s-a schimbat. Mi-am făcut prieteni noi cu care am în comun pasiunea pentru sport, dar care au multe cunoștințe legate de nutriție. Și încet încet mi-am schimbat stilul de viață.

Vegetarianism

În primul rând, de vreo 2-3 ani sunt vegetariană. Sau mai bine zis parțial vegetariană. Nu mănânc carne deloc, dar de câteva ori pe lună mănânc sandwich-uri cu semipreparate. Și pește. Sunt un soi de hibrid :)).

Nu a fost o decizie impusă, nu a fost o suprimare a dorințelor mele de a mânca carne. Pur și simplu treptat am început să nu simt nevoia sa mănânc carne. Când îmi era foame, gândul mă ducea direct la ciupercuțe cu smântână, ardei copți sau alte astfel de preparate. Și în plus, când încercam să mănânc carne, mi se făcea rău. Mă simțeam cu stomacul super plin deși mâncam puțin, aveam senzație de vomă.

Nu o să țin niciodată o prelegere să conving lumea să devină vegetariană. Consider că fiecare trebuie să mănânce ce îi face bine. Dacă te simți bine mâncând carne, foarte bine, go ahead. Înainte de teorii contează starea fiecăruia. Eu sincer de când nu mai consum carne, mă simt plină de energie, nu mai am probleme cu stomacul, starea mea generală este mult mai bună.

Dulciurile

Ah, marea mea iubire (dupa soț :D), ciocolata. Recunosc, înainte consumam cantități imense de ciocolată. Și nu numai. Cafea? Da, cu 3 lingurițe de zahăr. Ceai? La fel. Căpșuni fără zahăr? Doamne ferește. Am realizat că aceste obiceiuri mi-ar putea cauza peste câțiva ani probleme mari de sănătate, cum ar fi diabetul. Am redus considerabil zahărul și ciocolata din viața mea și am supraviețuit :)) Nu credeam că voi putea vreodată să mănânc mai puțin dulce :)).

Mesele principale

Un alt obicei nesănatos era cel de sări peste mesele principale sau a le servi la ore nepotrivite. De exemplu, la micul dejun mâncam un Snickers ți cina era pe la ora 11, eventual la McDonald. Cu stomacul plin era mai greu să adorm, aveam senzația de greutate în stomac și eram agitată (evident, meniul de la McDonald venea cu o cola mare). Acum am învățat să mănânc dimineața înainte să plec la sală, după sală mai iau un snack, prânzul e prânz și cina vine perfect la ora 7 după efortul de la orele de Zumba. Fac mult sport, dar o să vă povestesc în alt articol ce și unde fac.

Sucuri carbogazoase

Am înlocuit sucurile carbogazoase cu limonade, fresh-uri sau simplu: apa. Nu numai că îmi face bine organismului, dar îmi păstrez și dinții albi și sănătoși.

Chipsuri

Lays, Chio Chips, Lotto? Sunt de domeniul trecutului. Le-am scos din meniu și le-am înlocuit cu chipsuri naturale făcute de mine aka cartofi tăiați subțiri puși la cuptor. Te uiți la un film pe Netflix? Ia un bol cu fructele tale preferate, să vezi ce bine merge.

În concluzie, dacă vrei să ai un stil de viață sănătos, renunță la obiceiurile nocive acum cât încă nu e prea târziu. Renunță la dulciurile în exces, la sucurile carbogazoase și chipsuri. Încearcă să mănânci cât mai sănătos și pe termen lung vei simți diferența :).

For more cool stuff follow me on facebook and instagram. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply