Diary

Interviu cu Eugen Benea, “omul cu cartea pe bancă”

March 27, 2018
Reading Time: 4 minutes

Pe 1 februarie 2018 am participat la întrunirea Clubului Lunaticilor din Iasi, prima ședință din acest an. Invitatul special a fost Eugen Benea și subiectul principal a fost cartea, drumul ei din pădure până în mâinile cititorilor.


A fost o prezentare foarte interesantă ce ne-a purtat din istoria cărții până în prezent. Ce este Clubul Lunaticilor? Este un club știintific ce se întrunește în serile cu lună plină, în incinta Ateneului din Iași și se dezbat anumite subiecte din domeniul științei.

 

Astfel am aflat cum arătau primele litere, pe ce scriau strămoșii nostri, când au apărut primele cărți în România și prin ce proces trebuie să treacă o carte până să ajungă în mâinile cititorului. La finalul prezentării, invitatul serii, Eugen Benea, ne-a povestit despre proiectele sale.

Eu am aflat de el în vara anului 2015. În una din plimbările mele prin Copou, am găsit o carte pe o bancă. Părea uitată de cineva. M-am uitat de jur-împrejur, nu era nimeni. Atunci am luat cartea, curioasă să văd ce titlu are și am găsit o etichetă pe ea “Cartea pe bancă #IAȘICITEȘTE”.

Descrierea de pe spatele cărții mi-a stârnit curiozitatea, așa că am luat-o acasă. Seara, am căutat pe facebook să văd dacă pot găsi ceva informații. Așa am găsit pagina Cartea pe bancă și am aflat că omul care lasă cărți pe băncile din Iași se numește Eugen Benea. Am început să urmăresc acea pagină cu conștiinciozitate. De multe ori erau postate poze cu locul în care era lasată o carte și dacă era ceva ce îmi doream să citesc, mă duceam să o găsesc eu prima. Uneori am prins-o, alteori nu, era deja în mâinile altui cititor. Regula de bază a acestor cărți lăsate în locuri publice era simplă: puteai lua cartea acasă, o citeai, apoi o lăsai la rândul tău într-un alt loc din oraș, să o poată citi și alte persoane.

Într-o lume în care tehnologia ne domină și progresul este atât de rapid încat tindem să uităm cum să conversăm cu cei din jurul nostru, Eugen Benea a avut curajul să readucă la viață pasiunea pentru citit dar să și creeze legături între oameni. Cartea pe bancă nu este singurul proiect în această direcție, dar sunt lucruri prea minunate pentru a fi povestite de mine, este corect să le auzim direct de la Eugen Benea. De aceea, am îndrăznit să îi cer permisiunea de a-i lua un mic interviu în care să ne povestească despre toate proiectele lui, despre ce are de oferit lumii, ce a făcut și ce va face în continuare. A acceptat încântat și cu răbdare și bunăvoință mi-a răspuns la toate întrebările. Lectură plăcută vă doresc!

D: Vă rog să vă prezentați pentru cei ce nu vă stiu deja, să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră, despre pasiunile dvs.
E: Eu sunt Eugen Benea, omul cu cartea, pe bancă! Îmi place să provoc și să promovez lectura în comunitatea ieșeană, spiritul liber, comunicarea socială, spiritul de intrajutorare și dăruirea.
D: Când ați înființat “Cartea pe bancă“?
E: Acestui proiect i-am dat viață pe 15 iulie 2015. A fost o hotărâre dificilă… a fost prima carte pe care am dăruit-o.
D: Cum v-a venit această idee de proiect?
E: Am vrut să petrec timpul liber într-un mod util și plăcut și să îi ajut pe tineri să descopere cartea, informația…foșnetul cuvintelor.
D: Care este principiul acestui proiect?
E: Motto-ul acestui proiect este “Citește, dăruiești, las-o pe o bancă!”. Adică, atunci când gasești o carte pe o bancă, o poți lua acasă, o citești dar apoi o lași la rândul tău pe o bancă din oraș, pentru a o citi și alte persoane. Cărțile pe care le-am lăsat pe bănci au fost din donații private și de la edituri: Polirom, Trei, Nemira, Adenium. De asemenea acest proiect este promovat la radio Hit prin concursuri săptămânale. Asculți și câștigi o carte postând pe pagina de facebookCărții pe bancă titlul și autorul citat în emisiune. Poți participa în fiecare miercuri la 15.15 pe 94,9 FM!
D: Ce proiecte au urmat după “Cartea pe bancă“?
E: După acest proiect a urmat Cartea din tramvai, Biblioteca din tramvai –  prima din România, Cartea din tren, din hotel.
D: Ce proiecte aveți în plan să dezvoltați în urmatoarea perioadă?
E: În urmatoarea perioadă mă gândesc să înființez o bibliotecă deschisă (liberă) în unul din parcurile ieșene, o expediție cu cartea prin orașele României (în vara anului 2018) și sezonul 3 la Lecturi de vară cu Cartea pe banca (1 iunie).
D: Ce concursuri organizați?
E: La radio Hit 94,9 FM în fiecare miercuri la 15.15. După 1 iunie voi organiza cartea de weekend în fiecare vineri pe pagina de facebook a Cartii pe banca.
D: Spuneți-ne titlul unei cărți pe care ne-o recomandați nouă, cititorilor.
E: Spectrul e larg…pasiunile variate. Pentru astăzi: Moromeții, Marin Preda.
D: Cum și când ați descoperit că aveți o pasiune pentru cărți, pentru citit?
E: Această pasiune am descoperit-o în copilărie… este o amintire plăcută: prin clasa a 3-a, trimis fiind să cumpăr ceva pentru casă, am cumpărat o carte (Al. Odobescu, Pseudo-cynegetikos, Ed.BPT/5lei!). Ce-a urmat e lesne de înțeles: fuga…în viteză! (din motiv de neascultare). Dar după furia de moment a venit pacea și…lectura!
D: Cum vă pot contacta/urmări cei interesați de proiectele dumneavoastră?
E: Cei pasionați de lectură mă pot urmări pe pagina personală de facebook sau pe pagina Cărții pe bancă.
D: Pentru încheiere aș dori un mesaj de la dumneavoastră pentru public.
E: Cât citești…atâta esti! Dăruiești…te împlinești!

Și eu, ca și Eugen Benea, vă sfătuiesc să nu uitați să socializați, să dăruiți, să fiți mai buni decât ați fost ieri și nu îl ultimul rând, să citiți!

Mulțumesc Eugen Benea pentru interviul minunat!

For more cool stuff follow me on facebook and instagram

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply valeria istrate March 27, 2018 at 1:27 pm

    Felicitari si multa satisfactie cu aceasta nobila pasiune!Sunt mandra ca am fost colegi de generatie ; ,,un OM intre oameni"!

  • Leave a Reply