Diary

Interviu cu Andreia Hrapciuc

March 8, 2018
Reading Time: 8 minutes

Acum câteva luni m-am hotărât să scriu nu numai despre cărțile pe care le citesc, ci și despre evenimentele la care particip, călătoriile pe care le fac, piesele de teatru pe care vizionez. Sunt o persoană activă, când aud de un eveniment ce este în aria mea de interes sunt în primul rând. Am participat la workshop-uri fantastice, la acțiuni de voluntariat, gale caritabile, la lansări de cărți, cu alte cuvinte, am avut experiențe de neuitat. Dar dacă stăm puțin și ne gândim, cine se află în spatele tuturor experiențelor trăite, tuturor amintirilor pe care le vom păstra poate toată viața?


Vă spun eu răspunsul: în spatele acestor evenimente stau oameni frumoși, oameni dedicați, pasionați și incredibil de muncitori. Datorită lor am putut să mă dezvolt, să îmi îmbunătățesc cultura generală, să devin o persoană mai bună.

Lista cu acești oameni este extrem de lungă, dar eu am încredere că o vom parcurge de la cap la coadă, cu atenție și răbdare. Voi aborda fiecare persoană în parte și o voi ruga să îmi povestea ei.

Primul om de pe carnețelul meu, subliniat cu două linii, este Andreia Hrapciuc.

Am cunoscut-o la Clubul de Carte din Iași, acum 3 ani. Din simple cunoștințe am ajuns prietene. Mi-a oferit sfaturi atunci când eram la răscruce de drumuri, mi-a explicat că viața este trecătoare și că trebuie să profit de tot ce e mai frumos din ea, să mă distrez alături de cei dragi, să prețuiesc tot ceea ce am și când ceva nu îmi convine, să mă mut din loc, până când îmi găsesc echilibrul.

An după an am ajuns să o cunosc mai bine, i-am descoperit pasiunile (care nu-s puține!), am văzut cât de talentată este în ceea ce face, ce fire ambițioasă și puternică ascunde acel zâmbet larg.

Pentru că are proiecte frumoase în desfășurare dar și pe lista de ToDo, cu impact asupra comunității ieșene, i-am “furat” o ora și la o cafenea draguță de pe Lăpușneanu mi-a răspuns cu răbdare la toate întrebările pe care le-am avut, mi-a zis de planurile și pasiunile ei.
Lectură plăcută vă doresc!

D: Bună Andreia! Pentru început, aș vrea să te prezinți, să ne spui câteva cuvinte despre tine, să te cunoască și cei care nu te știu deja.
A: Sigur! Mă numesc Andreia Hrapciuc. Am terminat facultatea de Litere și masterul în marketing și nu profesez în nici unul din aceste domenii. Lucrez pe aprovizionare pentru o companie care vinde elicoptere la nivel mondial.
D: Ești din Iași?
A: Nu, sunt din Botoșani. În Iași m-am mutat în anul 2005.
D: Ce îți place să faci în timpul liber?
A: Îmi place să fac de toate. Îmi place să dansez, să gătesc, să fac activități de genul împletit, croșetat, realizare de bijuterii manual; am avut chiar și o mini afacere la un moment dat pe această temă, realizam bijuterii manual. Îmi plac mult lucrurile de detaliu. De asemenea sunt pasionată și de makeup, am facut și un curs de machiaj.
D: Ai zis că îți place să gătești. Ai făcut vreun pas în această direcție?
A: Da. Am o pagină de facebook, Bună de Măritat. Înca nu am ajuns cu ea unde îmi doream, dar progresez. Vreau să îmi fac un canal de youtube, să mă dezvolt, să fac mâncare gustoasă și sănătoasă, inclusiv rețete proprii. Ulterior mă gândesc să lansez chiar și o carte.
D: Ai făcut cursuri de gătit?
A: Nu, sunt doar foarte pasionată de bucătăria vegetariană.
D: Cum ajung produsele preparate de tine la public?
A: Postez ceea ce gătesc într-un grup de pe facebook numit “Iașiul vrea produse locale”. Este un grup de peste 20 de mii de membri și pur și simplu există legea cererii și a ofertei. Ori postez eu că am ceva de oferit, un produs culinar, ori alții postează ce își doresc.
D: Pentru cine gătești în majoritatea timpului?
A: Gătesc pentru petreceri, pentru persoane care țin post, pentru vegetarieni sau pentru cei care pur și simplu doresc să mănânce sănătos și să își diversifice alimentația lor zilnică.
D: Deci să înțeleg că nu gătești deloc cu carne?
A: Nu, categoric nu gătesc deloc cu carne, nici măcar la cereri. Dar în schimb gătesc cu pește.
D: Am înțeles. Acum o să intrăm într-un alt domeniu legat de care am multe curiozități. Cum ți-a venit ideea să faci un club de carte în Iași?
A: Sincer am văzut un film de Jane Austin, Book Club se numește și m-am gândit că un club de carte ne-ar satisface nevoile mie și prietenilor mei. M-am gândit că mi-ar plăcea să mă întâlnesc cu niște prieteni să stau de vorbă despre ce citesc. Am găsit o prietenă și am întrebat-o direct: “Luna viitoare înființăm un club de carte?”. Răspunsul ei a fost pozitiv și categoric și ne-am pus pe treabă.
D: Câte persoane ați fost la club prima oară, unde s-a ținut întâlnirea și ce carte s-a citit?
A: Hm.. la prima întâlnire din mai 2015 am fost 4-5 persoane. Anul acesta facem 3 ani. Întâlnirea s-a ținut la Căsuța Naturii și s-a citit cartea O scrisoare de dragoste de Mihail Drumeș.
D: În prezent câți membri sunt?
A: La momentul actual suntem cam 25-30 de membri activi și mult mai mulți următori ai paginii de facebook. Sunt persoane care ne trimit mesaje din afara țării, care ne urmăresc și citesc odată cu noi cărțile și chiar dacă nu sunt fizic prezenți la întâlniri ne trimit mesaje, citate și sunt prezenți prin comentarii. Sunt persoane care de exemplu adoră idea de a citi o carte și a o discuta cu alte persoane dar care nu se simt comfortabil să se întâlnească și să discute față în față.
D: Unde și când vă întâlniți de obicei?
A: În prezent ne întâlnim la cofetaria La Dolce Vita de pe strada Lăpușneanu și ne întâlnim în fiecare ultimă joi din lună la ora 18:30. O întâlnire durează în jur de 2 ore, 2 ore și jumătate.
D: Poate veni oricine la întâlniri?
A: Poate veni orice persoană care este pasionată de lectură în primul rând, care este ghidată de bun simț și care vrea să împărtășească din impresiile ei despre cărți și poate și alte pasiuni.
D: Care este media de vârstă?
A: Hmm, cred că undeva pe la 25-35 de ani.
D: Există vreo restricție sau trebuie să îndeplinești vreo cerință pentru a participa la aceste întâlniri?
A: Nu, cel puțin până acum nu am impus nici o restricție. Oricine a vrut să vină, a venit, dacă i-a plăcut a rămas, eventual și-a adus și alți prieteni. Există posibilitatea ca pe viitor să iau în calcul și un mini interviu de intrat în club, pentru că suntem un grup foarte închegat, foarte frumos creat și nu aș vrea să distrug această armonie.
D: Pe lângă aceste întâlniri, mai desfășurați și alte activități?
A: Principalul obiectiv, principala misiune este cea a dezbaterii cărților din luna respectivă, dar avem tot felul de activități culturale cum ar fi ieșiri la operă, teatru, seri de dans, ieșiri pentru a juca jocuri de societate și pentru a socializa unii cu alții. Când am împlinit 2 ani de la înființarea clubului, am mers pentru prima oara în afara Iașului, la Gura Humorului. Am închiriat o pensiune doar pentru noi, pensiunea Rapsodia. Am vorbit despre cartea lunii, am socializat, am mers la un parc Aventura, am urcat pe munte, am facut multe activități de socializare în grup.
D: Ați avut invitați speciali în cadrul întâlnirilor voastre?
A: Da. Când am deschis clubul mi-am zis că una din activități ar putea fi lansarea de carte, lansarea autorilor locali. Ceea ce s-a și întâmplat. Am avut o lansare de carte și o prezentare de carte. Prima dată a fost Laura Baban cu cărțile ei despre Tic. Apoi Ciprian Albu și-a lansat cartea lui la noi, Inspiră adânc!Expiră! Într-o altă ședință l-am avut ca invitat pe Eugen Benea, omul ce stă în spatele proiectului Cartea pe bancă. Ne-a povestit despre proiectele lui și la final ne-a oferit cadou 3 cărți. Aș vrea să spun că sunt onorată că am strâns niște oameni atât de frumoși la un loc și că de fiecare dată vin cu mare plăcere la acest club. Clubul nu mai este doar un simplu club de carte, este un club de oameni frumoși care împart pasiuni și bucurie în societatea ieșeană. La Clubul de Carte totul se realizează voluntar astfel că imaginea clubului, sigla, a fost creată de Toderaș Diana și este cea mai frumoasă din punctul meu de vedere. Și fotografiile pe care le distribuim lună de lună pe Facebook sunt făcute de Daniel Corban. Faptul că fiecare persoană vine în clubul nostru și are ocazia să își exprime și alte pasiuni în afara cititului mi se pare un lucru minunat.
D: Ai idei de dezvoltare a clubului?
A: Da. Pentru că sunt de părere că acest club a ajuns la o oarecare maturitate vreau să dezvolt o altă aripă a lui. Acesta este un club de beletristică în acest moment, nu neapărat pentru că așa l-am conceput de la început dar aceasta a fost direcția în care s-a mers, dorința membrilor. Următorul proiect este să dezvolt clubul pe partea de dezvoltare personală. Mai multe detalii o sa postez pe pagina clubului. Încă nu este ceva conturat, încă nu este totul stabilit și nu aș vrea să dezvălui surpriza. O să fie într-o altă zi, totul va fi distinct doar că va aparține tot de Clubul de Carte Iași.
D: Cum se vor face înscrierile?
A: La început vor fi exact ca și la clubul care activează acum, fie îmi trimiți un mesaj pe facebook fie urmărești pagina clubului și când vezi evenimentul vii pur și simplu. Mai târziu vom vedea cum evoluează, dacă există un public care își dorește să împărtășească informații despre lecturile lor din acest domeniu.
D: Vei avea invitați speciali?
A: Da, momentan mă focusez pe psihologi și pe speakeri motivaționali din Moldova. Ulterior, în funcție de cum evoluează proiectul, există posibilitatea să ținem traininguri motivaționale, depinde și de dorința membrilor.
D: Când crezi că o sa lansezi acest proiect?
A: Cred că în urmatoarele 2 luni va deveni ceva concret, înainte de a împlini 3 ani cu celălalt club.
D: Ai un public ce este deja interesat de dezvoltarea personală?
A: Da, am un public interesat, inclusiv persoane din clubul de carte.
D: Am înțeles. Nu îți voi pune mai multe întrebări, să nu stricăm surpriza. Alte proiecte personale despre care ne poți povesti ?
A: Nu am alte proiecte personale, deocamdată mă concentrez foarte mult pe proiectul cu bucătăria. Asta îmi ocupă foarte mult timp și îmi lipsesc câteva lucruri pentru a pune în practică exact ce îmi doresc pe acest proiect. Din cauză că timpul îmi este foarte limitat, pentru Clubul de Carte mă ajută Cornelia Popa, pe partea de promovare și activitate pe pagina de facebook și cu această ocazie îi mulțumesc mult.
D: Care sunt principiile după care te ghidezi în viață?
A: Scopul meu este să fiu mai bună decât am fost ieri. Întotdeauna fac o comparație cu mine, raportat la ziua de ieri. În fiecare seară când pun capul pe pernă mă gândesc dacă am făcut un lucru cât de mic în plus față de cât am facut ieri, dacă m-am îmbunătățit cu ceva sau dacă am făcut ceva mai bun pentru cei din jurul meu.
D: Și acum, pentru final de interviu, ai un mesaj pentru public?
A: Cei care sunt pasionați de lectură vă aștept cu mare drag la clubul de carte și pe cei pasionați de gătit îi îndemn să îmi urmărească pagina de gătit. Stați cu ochii pe pagina clubului de carte pentru că în curând vom lansa și proiectul de dezvoltare personală, proiect în care eu îmi pun multe speranțe.

 

Aceasta a fost discuția cu Andreia Hrapciuc, o persoană ambițioasă și cu multe proiecte interesante. Ca să vă fie mai ușor de urmărit sfaturile Andreiei, o să vă las toate linkurile necesare mai jos:

Clubul de CarteBună de Măritat, pagina personală a lui Andreia Hrapciuc și să nu uităm de pagina de facebook a fotografului Daniel Corban.

For more cool stuff follow me on facebook and instagram

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply