Books&Theatre

Spectacol de teatru „Emigranții”, regia Cătălin Cucu

January 29, 2018
Reading Time: 3 minutes
 

O altă zi, o altă piesă de teatru, același fermecător Ateneu. Ca întotdeauna, ocup locul 4, din rândul 4. Sala zumzăie, oamenii își caută locurile și vorbesc în șoaptă. Treptat majoritatea scaunelor se ocupă. Luminile se sting ușor, liniștea domină încăperea. E întuneric. Vine momentul mult așteptat – cortina ne dezvăluie scena.


Am urmărit spectacolul Emigranții, regia Cătălin Cucu. Actorii au fost Dumitru Florescu – emigrantul economic XX și Codrin Dănilă – emigrantul politic AA.

Două personaje total diferite ajung să fugă din țara natală și să locuiască în același subsol, murdar, fără ferestre, prin care treceau toate țevile de la apartamentele superioare.

La prima vedere cele două personaje par să contrasteze puternic: emigrantul AA este intelectualul ratat, ce își dorește să scrie opera vieții lui. Preocupat de știință, se analizează până la ultimul atom, gasește o explicație la orice sentiment, la orice fapt. Pentru el nu contează decât adevărul pur, nefalsificat.

În partea opusă îl avem pe emigrantul XX. El este tipul de personaj lacom, avar, zgârcit, robul banilor. Este o ființă primitiva, ce se ghidează după realitate, după acțiuni și efectul acestora, nu după filozofii precum intelectualul. El își dorește să adune cât mai mulți bani (pe care îi ascunde într-o mascotă uscată) și să se întoarcă în satul natal, la soție și copii. Spre deosebire de intelectual, care este singur și introvertit, emigrantul XX are persoane care îl așteaptă acasă.

Intelectualul este mereu preocupat de idei, de concepte, nu de persoanele din jurul său. Îl obsedează faptul că locuiește într-un subsol “Uneori mi se pare că locuiesc în burta lor ca un microb. Privește la țevile astea. Nu-ți amintesc de niste intestine? Nu arată ca intestinele? Mie totul îmi amintește de măruntaie. Trăim aici ca două bacterii într-un organism oarecare. Două corpuri străine.” Își dorește să scrie opera vieții lui, opera supremă, cea mai bună din toate timpurile. Dar tot ce face este să își ia notițe, să se gândească, să își facă idei și să citească, dar nu scrie nimic; amână mereu începerea lucrarii sale.

Avarul traiește cu dorința de a se întoarce acasă. Nu se adaptează în locul în care este, nu vrea nici măcar să învețe limba țării, să se poată înțelege cu ceilalți oameni. Are o singură dorința, simplă, care îl ține în viața: să strângă suficienți bani și să se întoarcă la soție și copii, să își construiască o casă mare cu gradină și să se mute de la socri. Când AA îl întreabă de ce vrea sa rămână un surdo-mut, să nu învețe limba locului, XX îi răspunde:

“XX- Ăștia nu-s oameni.
AA-Nu?
XX-Nu. Aici nu găsești oameni.
AA-Dar, după tine, unde-i găsești?
XX-La noi.” 

Dar în esența, cei doi sunt dependenți unul de celălalt. Intelectualul are nevoie de XX, în spatele aroganței pe care o afiseaza are nevoie de cineva cu care să vorbească. Și în plus, cartea pe care dorește să o scrie este “o carte despre om”, o carte despre ființa primitivă, despre omul sclav, robia în stare pură, adică despre XX. Dar și lacomul are nevoie de intelectual: AA îi plătește chiria, îi împrumută țigări, conserve, ceai, în timp ce el poate să strângă și mai mulți bani.

În momentul în care XX are un exces de nervozitate, provocat de intelectual, rupe toți banii pe care i-a strâns, toată averea lui. Când momentul de tensiune trece și realizează ce a facut, vrea să se spânzure. Această scena este un moment morbid, dar pus într-o lumina amuzantă. Actul de sinucidere eșuează lamentabil și rămân în același punct: două personaje diferite, condamnați să trăiască împreună într-un subsol insalubru, plin de igrasie, doi oameni aflați la poluri opuse dar dependenți unul de celălalt.

emigrantii

 

emigrantii

Piesa “Emigranții” atinge subiecte sensibile, dar actuale. Actorii îmbină cu un talent desăvârșit elementele de umor cu cele de filosofie. Totul este natural, iar tu ca spectator te simți pe scenă alături de ei. După spectacol, pleci cu un zâmbet și cu multe întrebări asupra vieții, a existenței, a lucrurilor importante din viața ta.

Status: Recomand piesa de teatru!

Aici poti citi mai multe recenzii la piesele de teatru de la Ateneu si Teatrul National din Iasi.

See you next time!
-Dreamy

Facebook: https://www.facebook.com/DreamSeekLove/
Instagram: http://instagram.com/dreamseeklove/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCnO1hmiEnstkPmGhecaOKHg
Blog: http://dreamseeklove.com

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Farmazonul din Harlau, regia Ion Sapdaru - Dream.Seek.Love. June 5, 2021 at 7:13 pm

    […] Spectacol de teatru „Emigranții”, regia Cătălin Cucu […]

  • Leave a Reply